De voor- en nadelen van een levensverzekering

Een levensverzekering is in de hoofden van veel mensen louter een polis die een kapitaal uitkeert wanneer de verzekerde overlijdt. Maar dat is een veel te enge interpretatie van de troeven die een levensverzekering allemaal te bieden heeft. Wij geven je een overzicht.

De voor- en nadelen van een levensverzekering
In dit artikel

  Fiscaal voordeel van levensverzekeringen

  Elke Belg doet er alles aan om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Welnu, niet alleen via pensioensparen, maar ook via een levensverzekering kun je een leuk fiscaal extraatje versieren. Zo leveren de premies van een levensverzekering je een fiscaal voordeel op van 30% in het stelsel van het langetermijnsparen, weliswaar met een plafond van € 2.350 (inkomsten 2022, aanslagjaar 2023). Hoeveel je precies kunt storten in het langetermijnsparen, hangt af van jouw inkomen, maar € 2.350 is het absolute maximum.

  Je bent overigens niet verplicht om de premie in jouw aangifte op te nemen. Doe je dat niet, dan wordt ook het uitgekeerde kapitaal op het einde van de rit niet belast.

   

  Goed verzekerd via een levensverzekering

  Een levensverzekering bied je meerdere waarborgen. Zo kun je een overlijdensdekking opnemen, maar kun je tevens sparen voor een aanvullend pensioen. Verder is het ook mogelijk om een invaliditeitswaarborg te onderschrijven. Deze voorziet in een rente als je arbeidsongeschikt wordt. Een andere mogelijke aanvullende waarborg is de premievrijstelling. Dit houdt in dat de verzekeraar de premies voor verzekering verder blijft storten als je volledig arbeidsongeschikt zou worden.

   

  Successieregeling bij levensverzekeringen

  Met een levensverzekering kun je een specifieke begunstigde aanduiden. Dat geeft je de mogelijkheid om een deel van jouw nalatenschap aan een welbepaald iemand door te geven. Als je meerdere kinderen hebt, en slechts één daarvan als begunstigde van een levensverzekering aanduidt, heeft dit wel een impact op de successie. Goed advies van een makelaar of notaris is in dit kader erg belangrijk.

   

   

  Premietaks op levensverzekering

  Op de premies van een levensverzekering betaal je een premietaks van 2%. Dit is zo voor levensverzekeringen van het type tak 21 en tak 23, tenzij het om pensioensparen gaat. Bij een pensioenspaarverzekering betaal je die premietaks immers niet. Ook op tak 26-producten betaal je geen premietaks van 2%, maar ben je wel roerende voorheffing verschuldigd op het rendement. Die roerende voorheffing moet je niet betalen bij tak 21-producten, op voorwaarde dat het contract meer dan 8 jaar loopt of je een overlijdensdekking van 130% in het contract opneemt. Ook moeten de verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigde bij leven dezelfde persoon zijn.

  Ontdek hier de verschillen tussen levensverzekeringen in tak 21, tak 23 en tak 26

   

  Kosten bij een levensverzekering

  Aan een levensverzekering zijn ook kosten verbonden. Die hebben onder andere betrekking op de instapkosten, de vergoeding voor de tussenpersoon, eventuele beheers- en uitstapkosten. Een makelaar kan de kostenplaatjes van verschillende maatschappijen met elkaar vergelijken en voor je de beste koop aanduiden.

   

  Verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen

  Elke Belg die belastingen betaalt, kan een verzekering pensioensparen onderschrijven met een maximumpremie van € 990 (inkomsten 2022, aanslagjaar 2023, fiscaal voordeel 30%) of € 1.270 (fiscaal voordeel 30%). 

  Bij langetermijnsparen hangt de maximale premie af van je inkomen, maar met € 2.350 (inkomstenjaar 2022, aanslagjaar 2023) als absoluut maximum. Het belastingvoordeel bedraagt steeds 30%. 

  Meer weten over sparen en beleggen?

  Deel dit artikel