Natuurlijk wil jij je nabestaanden zoveel mogelijk financiële zorgen en discussies besparen als je overlijdt. Het vernieuwde erfrecht zet de krijtlijnen uit. Maar wie zijn erfgenamen onnodige successierechten wil besparen, kiest naast een goed gesprek best voor een zorgvuldige planning.

prive talk about it

 

 

Alles wat je altijd al wilde weten over successie

Een plots overlijden, erven … vaak een taboe waar veel bij komt kijken. Maar één ding staat vast: een open dialoog met alle betrokkenen blijft essentieel. Praten is dus de boodschap! Vervolgens breng je je nalatenschap en erfgenamen in kaart, en ga je de tarieven van de successierechten na. Om die dan met een schenking, testament of beding van aanwas zoveel mogelijk te beperken.

Wat met de erfbelasting bij een levensverzekering?

Met een levensverzekering bouw je een mooi vermogen op. En kan je tegelijk het leven van je nabestaanden financieel eenvoudiger maken. Want ditproduct is ook een oplossing om je vermogen aan je kinderen over te dragen. Het opgebouwde kapitaal valt buiten de nalatenschap, al betaal je in de meeste gevallen wel erfbelasting. 

succession
efbelasting

Een schenking? Goed idee, maar met voorwaarden.

In tegenstelling tot een testament is een schenking in principe onherroepelijk en onmiddellijk. Wel kan de schenker er bepaalde voorwaarden aan verbinden, zoals vruchtgebruik voor de schenker, een verbod om het goed te verkopen of verhuren, rente in ruil voor de schenking ... In sommige gevallen blijft wel een erfbelasting verschuldigd. Die vang je op met een schenkingsverzekering.

Bereken jouw erfbelasting

* laatste 6 maanden

De NN-oplossingen voor je successie

Vrij sparen in tak 23: gunstig voor je successie?

Met een levensverzekering tak 23 spaar je voor je pensieon, maar kan je ook je successie regelen. Want je kan een begunstigde bij leven en één bij overlijden aanduiden.

De financiële impact van de erfbelasting beperken?

Nemen je erfgenamen een overlijdensverzekering met jou als verzekerde? Dan krijgen zij bij jouw overlijden een bedrag uitgekeerd om de successierechten te kunnen betalen.

Schenken zonder vervelende verrassingen?

Doe je een niet-geregistreerde handgift? Mooi gebaar. Met deze overlijdensverzekering vermijd je dat de ontvanger successierechten moet betalen als jij binnen de 5 jaar overlijdt.

Vind een makelaar in je buurt

find a broker pane

Meer info over een overlijdensverzekering?
Andere vraag? Vind hier een onafhankelijke makelaar in jouw buurt.

Vind een makelaar