Moet ik kiezen tussen langetermijnsparen en pensioensparen?

466450753.jpg

Om een appeltje voor de dorst bijeen te sparen, kan je aan pensioen- en langetermijnsparen doen. De modaliteiten van beide oplossingen verschillen. Wat kies je best? Of hoef je helemaal niet te kiezen?

Maximaal fiscaal voordeel

Een belangrijk verschil tussen pensioensparen enerzijds en langetermijnsparen anderzijds heeft betrekking op het maximale fiscale voordeel:

Bij pensioensparen kan je kiezen:

  • Je stort maximaal 980 euro aan premies (in 2019) en geniet hierop 30% fiscal voordeel.
  • Je stort maximaal 1.260 euro aan premies (in 2019). Je belastingvoordeel bedraagt dan 25%.

Bij langetermijnsparen is die maximale premie in 2019 2.350 euro. Opgelet, het exacte maximum dat geldt voor jou hangt af van je belastbaar inkomen.

Ik heb al een krediet …

Heb je een hypotheeklening, dan is de kans groot dat al je fiscale aftrekmogelijkheden al volledig opgesoupeerd zijn via de kapitaals- en intrestaflossingen van dat woonkrediet (en eventueel ook de premies van de schuldsaldoverzekering). Is dat het geval, dan kan je geen fiscaal voordeel meer genieten via het langtermijnsparen. Wel kan je nog fiscaal voordelig premies storten voor pensioensparen.

Cumuleren

Pensioen- en langetermijnsparen samen doen? Dit kan perfect. Zeker als je nog geen woonkrediet onderschreven hebt, kan dit fiscaal uiterst interessant zijn.


Ontdek hier hoe langetermijnsparen bij NN jou een mooi fiscaal voordeel kan opleveren.