5 mogelijkheden om in een maandelijks extraatje te voorzien

Hoera! We leven en werken steeds langer. Maar hou je dat ritme wel vol? Heb je af en toe niet eens zin om te ontsnappen aan de ratrace van het drukke leven? Misschien wil je wel wat minder gaan werken of wil je iets vroeger stoppen met werken. Of je wil van job veranderen en eindelijk de job gaan doen waar je al jaren van droomt waarbij je jammer genoeg minder verdient. Of je wil meer tijd besteden aan jouw familie. Maar welke impact heeft dit op je inkomen?

Lifelong Income Blog
In dit artikel

    Heb je al een spaarkapitaal opgebouwd voor je oude dag? Waarom zou je er nú al niet van genieten? Wacht niet tot het te laat is!

    Welke mogelijkheden zijn er om dat maandelijks extraatje te voorzien?

    Tip 1: open een spaarrekening

    Een spaarrekening heeft als grote voordeel dat je geld onmiddellijk beschikbaar is. Het is altijd handig om een bepaald bedrag als reserve te bewaren op je spaarrekening. Je geniet dankzij de staatsgarantie een bescherming tot maximaal 100 000 euro mocht de financiële instelling over kop gaan. Een spaarrekening is bovendien fiscaal voordelig. Een eerste schijf van intresten is jaarlijks vrijgesteld van roerende voorheffing.

    Je kan sparen op je spaarrekening en later regelmatig geld opnemen. Maar hoeveel moet je dan gespaard hebben om levenslang maandelijks geld af te halen? Dat is onmogelijk te bepalen want niemand kan voorspellen hoe lang hij zal leven ... Door geld op te nemen vermindert je spaarkapitaal of verdwijnt het misschien helemaal als je lang leeft.De intrestvoet die je geniet op een spaarrekening is historisch laag. Dit weegt niet op tegen de steeds stijgende prijzen. Het bedrag op je spaarrekening groeit niet in dezelfde verhouding als de stijging van de prijzen (inflatie). Met een spaarrekening ben je dus niet zeker van een regelmatig levenslang inkomen.

    Tip 2: investeer in een beleggingsfonds met dividenduitkering

    Met een beleggingsfonds beleg je in o.a. aandelen en obligaties. Je mikt op een eventueel hoger rendement dan andere spaarmiddelen. Maar dit is niet zeker.

    Een beleggingsfonds met uitkering van dividenden zorgt voor een extra inkomen. Maar je bent nooit zeker of er een dividend zal uitgekeerd worden. Alles hangt natuurlijk af van de opbrengsten en meerwaarden binnen het fonds. Dividenden worden meestal jaarlijks uitbetaald terwijl je een maandelijks aanvullend inkomen zoekt. Op een dividend betaal je bovendien 30% roerende voorheffing. De inkomsten uit dividenden bieden je dus ook geen enkele garantie op een levenslang regelmatig inkomen. En ze zijn fiscaal minder aantrekkelijk.

    Tip 3: beleg in vastgoed

    Beleggen in vastgoed blijft een vaste waarde die minder onderhevig is aan beursrisio’s. Vastgoed kan eventueel op langere termijn ook stijgen in waarde. Je kan investeren in vastgoed en de huurinkomsten genereren dan een maandelijks inkomen. Maar de  kosten verbonden aan een vastgoedproject mag je niet onderschatten (aankoopprijs, registratiebelasting, notariskosten, onderhoudskosten...). Het risico bestaat dat de huurder het pand slecht onderhoudt of dat hij zelfs de huur niet betaalt. Het is ook mogelijk dat er nog een vastgoedcrisis komt en de prijzen gaan dalen. De maandelijkse huurinkomsten dienen vaak om een deel van de kosten te kunnen betalen die gepaard gaan met de vastgoedinvestering waardoor ze niet in aanmerking komen voor een gegarandeerd regelmatig inkomen.

    Tip 4: neem een tak 23 levensverzekering met geplande opvragingen

    Afhankelijk van jouw beleggersprofiel kan je ook beleggen in een tak 23 levensverzekering. Op die manier beleg je via een levensverzekering in beleggingsfondsen (die op hun beurt investeren in o.a. aandelen en obligaties). Je mikt op een hoger potentieel rendement dan via andere spaarmiddelen, maar dit is niet gegarandeerd. Een eventuele groei van de fondsen binnen de tak 23 levensverzekering kan voor een meerwaarde zorgen. En op basis van de meerwaarde kan je geplande opvragingen doen om inkomsten te genereren. Maar het is niet zeker dat deze meerwaarden exact beantwoorden aan je behoeften. Sommige jaren zullen de meerwaarden hoger zijn, andere jaren lager of zelfs nihil.

    De beschikbare reserve van een tak 23 is niet gegarandeerd en kan dus ook dalen. In dat geval kan je geen opvragingen meer doen. Terwijl je toch nog een aanvullend inkomen zal nodig hebben. Wees dus voorzichtig met een tak 23-oplossing met geplande opnames. Je mag immers niet te veel geld opnemen, anders slinkt jouw kapitaal. Je bent niet zeker van een levenslang inkomen als je reserve volledig is uitgeput. De resterende reserve zal bij jouw overlijden aan de begunstigde bij overlijden, die je hebt aangeduid in het verzekeringscontract, worden uitgekeerd. Deze oplossing biedt wel meer groeimogelijkheden voor jouw reserve, maar garanties voor een gegarandeerd regelmatig inkomen zijn er niet.

     

    Tip 5: start met een renteproduct

    Er bestaan verschillende renteproducten op de markt. Vaak is het appels met peren vergelijken.

    Waar moet je op letten:

    • Wordt de rente tijdelijk of levenslang uitgekeerd?
    • Wordt de rente gegarandeerd?
    • Kan de rente verhoogd of verlaagd worden?
    • Kan je je kapitaal onderweg gedeeltelijk of volledig vervroegd opvragen?
    • Wat zijn de fiscale implicaties?
    • Wat gebeurt er met de resterende reserve als je overlijdt? Komt die bij jouw erfgenamen terecht of niet of gaat die naar de verzekeraar?

    Je kan opteren voor een renteproduct van de nieuwe generatie. Dit is een unieke oplossing in de vorm van een lijfrentecontract dat je een levenslange rente garandeert, wat er ook gebeurt, zelfs al word je 110 jaar oud.

    Een renteproduct van de nieuwe generatie beantwoordt aan je behoefte aan een maandelijks en gegarandeerd extra inkomen

    Je trakteert jezelf op een regelmatige, gegarandeerde rente als aanvulling op jouw inkomen. Dit zorgt voor een maandelijks extraatje. Op die manier kan je je levensstandaard levenslang behouden, ook als je minder of anders wil gaan werken. Start tijdig met de voorbereidingen zodat je je verzekert van een kwalitatief en comfortabel leven. Dit zorgt voor gemoedsrust en draagt bij tot een lang en gelukkig leven.

    Je makelaar kan je hiermee helpen.

     

    Meer weten over sparen en beleggen?

    Deel dit artikel