Langer leven, geluk en biologische leeftijd: drie sterk met elkaar verbonden kernthema’s

Hoe sta jij in het leven? Voel je je vandaag gelukkig? Ben je klaar om lang en gelukkig te leven? En hoe staat het met je gezondheid: komt je biologische leeftijd overeen met je kalenderleeftijd, of helemaal niet? Het lijken vragen die sterk uiteenlopen, maar niets is minder waar. Je gezondheid, biologische leeftijd, geluksgevoel en je vooruitzicht op een gelukkig langer leven hangen sterk aan elkaar vast. Weet je ook waarom?

biologische leeftijd
In dit artikel

    Ben je voorbereid op een gelukkig langer leven?

    Onze levensverwachting heeft al een tijdje de kaap van 81 jaar gerond. Dat danken we aan de systematische vooruitgang op het vlak van gezondheid, wetenschap en technologie. Uiteraard opent het feit dat we langer leven heel wat mooie perspectieven: een langere, gelukkige oude dag met heel wat quality time bijvoorbeeld. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om je optimaal op dat langere leven voor te bereiden. Om tot een langer én gelukkig leven te komen, moet je immers over heel wat veerkracht beschikken:

    • financiële veerkracht: Heb je voldoende financiële middelen om je langere leven te financieren? Kan je een tegenslag opvangen? Bereid je vandaag al je toekomst voor op financieel vlak, bijvoorbeeld door te sparen voor een aanvullend pensioen?
    • mentale veerkracht: Hoe vlot ga je om met veranderingen in je leven? 
    • sociale veerkracht: Is er voldoende balans tussen je job en je gezinsleven? En binnen je gezin en je werkomgeving afzonderlijk?
    • intellectuele veerkracht: Slaag je erin om jezelf continu verder te ontwikkelen en bij te scholen? Om je persoonlijke reputatie verder te versterken?

    Ken je jouw biologische leeftijd?

    Weet dat je zelf je geluk in handen hebt. Dat blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek van NN en UGent. Hoe jij je gedraagt met het oog op je gezondheid, bepaalt of jij je gezonder en gelukkiger zult voelen of niet. Een interessante parameter in dit kader is de biologische leeftijd. Verkeer je in goede gezondheid en ligt je biologische leeftijd op hetzelfde niveau als of lager dan je kalenderleeftijd, dan is de kans groot dat je je gelukkiger voelt. Laat je gezondheid wat te wensen over en kamp je met een biologische leeftijd die hoger is dan je kalenderleeftijd? Dan ben je wellicht iets minder gelukkig.

    Ontdek hier zelf jouw biologische leeftijd. Ben je wat ontgoocheld over het resultaat, of wil je meteen aan de slag gaan? Lees dan zeker de tips die je op het eind krijgt om je biologische leeftijd te verlagen!

    Ben je gelukkig?

    Er is dus een duidelijke link tussen je biologische leeftijd, je gezondheid en je geluksgevoel. Ook met het vooruitzicht op een langer leven is die connectie er.

    • Een lagere biologische leeftijd vergroot de kans op een gezond langer leven.
    • Bij een hogere biologische leeftijd ligt die kans lager.

    De biologische leeftijd is immers een belangrijk aspect van de sociale veerkracht die je nodig hebt voor een gelukkig langer leven. Een lagere biologische leeftijd wijst op meer vitaliteit en dus een hogere sociale veerkracht.

    Wil je graag weten of je gelukkig bent? Doe dan hier de test. Met de Geluk-O-Meter van NN kom je te weten hoe gelukkig jij over het algemeen bent, maar wordt ook ingezoomd op specifieke deelaspecten, zoals je tevredenheid over je relaties, je gezondheid, je omgeving, je persoonlijkheid, je status in de maatschappij en je emoties. In onze blog geven we je trouwens een pak tips voor een gelukkiger leven.

    Hoe klaar ben je voor een langer leven?

    Je weet nu dat onze levensverwachting alsmaar toeneemt en dat je zelf (gedeeltelijk) instaat voor je geluk. Maar weet je ook zeker of je sterk genoeg in je schoenen staat voor een gelukkig langer leven? Test jezelf dan meteen en bereken zelf je langer-leven-score. Hoe hoger jouw veerkracht en je score, des te hoger je geluksgevoel!  

    Wist je trouwens dat die langer-leven-score mee bepaald wordt door de manier waarop je tegen de toenemende levensverwachting aankijkt? Mensen die uiterst enthousiast zijn over het feit dat we met zijn allen langer leven, scoren duidelijk beter dan diegenen die langer leven als een vloek beschouwen. Ook hier is er een verband met het geluksgevoel: wie ongelukkiger is, wil minder lang leven dan wie zich gelukkig voelt. 

    Deel dit artikel