Sociale veerkracht: essentieel voor een gelukkig langer leven

We zullen met zijn allen langer leven. Maar hoe positief die boodschap ook klinkt, dat zal niet altijd eenvoudig zijn. Voor een lang, gezond en gelukkig leven heb je financiële, sociale, mentale en intellectuele veerkracht nodig. Hoe uit sociale veerkracht zich precies en hoe wapen jij je optimaal met het oog op je langere leven?

sociale_veerkracht.jpg
In dit artikel

    Langer Leven Onderzoek

    Wie vandaag al de nodige stappen zet en investeert in zijn toekomst, staat positiever tegenover een langer leven. Dat blijkt uit het Langer Leven OnderzoekDie investeringen hoeven zeker niet louter financieel van aard te zijn. Het gaat daarbij ook om niet-materiële zaken, zoals relaties met vrienden, plezier in je job, een gelukkig gezin … Hoe zorg je ervoor dat je sociale veerkracht op zenit staat?

    Het codewoord is evenwicht

    De motor van een lang, gelukkig en gezond leven wordt gevormd door het evenwicht tussen jou en de anderen: je gezin, je vrienden en kennissen en uiteraard ook de collega’s. Dat evenwicht wordt ook bepaald door de keuzes die je maakt of zal maken. Je wil je leven immers liefst leiden zoals jij dat echt wil. Maar mischien strookt dit met wat de anderen van jouw denken en verlangen. Dit evenwicht vinden vraagt inzicht en veerkracht. Dat is wat we sociale veerkracht noemen.

    Om te beginnen is een gezonde balans tussen je werk en je gezinsleven alvast cruciaal. Zowel thuis als op je werk kan je immers positieve en negatieve gevoelens ervaren. Gezinsleden kunnen je steun en ontspanning bieden, maar kan ook een bron van vermoeidheid en schuldgevoelens zijn. Je werk geeft je de kans om productief te zijn, nieuwe vaardigheden  aan te leren en netwerken op te bouwen. Daartegenover staat dat een professionele omgeving (je baas, collega’s …) ook tot stress, frustraties en/of verveling kan leiden. Het komt er natuurlijk op aan om de positieve effecten van je gezin en je werk te ervaren. Daartoe is het belangrijk om de juiste keuzes te maken:

    • Welke job oefen je uit? Jobs van de toekomst veronderstellen veel teamwerk; veel samenwerking met en tussen collega’s van je eigen of andere afdelingen in het bedrijf.  Is dit een taak die je graag doet, die je voldoening geeft en je genoeg uitdaagt? Of is de druk in je job vandaag al bij momenten veel te groot, waardoor het plezier in je werk helemaal weg is? Krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen, bv. via bijkomende opleidingen of uitdagend teamwerk? Zo stimuleer je immers ook je intellectuele veerkracht. En werken doe je zelden ‘alleen’...
    • Hoe worden de rollen en taken  in je gezin ingevuld? Is er voor iedereen voldoende ruimte om zichzelf te ontplooien en is er sprake van een zeker evenwicht tussen beide partners? Veranderingen worden beste doorgesproken met je partner zodat je de verwachtingen kent op voorhand.
    • Hoe verdeel je jouw tijd over je werk en je gezin? Net zoals zowat iedereen spendeer je heel wat uren per dag aan je job. Slaag je erin om naast het werk voldoende tijd vrij te maken voor je gezin? Kom je tot quality time op vrije momenten? Of is je gezinsleven zwaar ondergeschikt aan je carrière? Kom er samen uit!

    De keuzes die je maakt, hebben een grote impact op je sociale veerkracht. Als je erin slaagt om energie te halen uit je gezin en je baan, dan heb je de belangrijkste ingrediënten om je goed in je vel te voelen. Je zal gemotiveerd zijn om te gaan sporten, af te spreken met vrienden, een extra opleiding te volgen … 

    Meer vitaliteit

    Vitaliteit is een belangrijk gegeven als er over sociale veerkracht gesproken wordt. Het gaat daarbij niet enkel om je fysiek goed voelen, maar ook mentaal. Het is geen toeval dat heel wat mensen kampen met een burn-out of gelijkaardige problemen. Onevenwichten zorgen voor een gebrek aan vitaliteit en veranderen een kleine molshoop in een reusachtige berg. Vitaliteit gaat in de eerste plaats over veerkracht, maar ook over energie en motivatie. Deze helpen je om jouw doelen voorop te stellen en deze te bereiken. Een vitaal persoon heeft dus (veer)kracht, wil en vermogen om op een positieve manier zijn eigen leven in te richten.

    Hou rekening met je mentale en sociale welzijn. Voel je je even wat minder goed in je vel, ga dan op zoek naar de oorzaak en doe er iets aan. Lukt het niet alleen, schakel dan de hulp in van je gezin, vrienden of een professional. Is het echter voor een preventieve aanpak al wat laat en kamp je met een depressie of burn-out, laat je dan begeleiden door specialisten. Hun kennis en ervaring helpen je om er bovenop te geraken en geven je ook handvaten om in de toekomst de juiste keuzes te maken. 

    Met mensen kunnen praten, is altijd belangrijk. Niet enkel als je problemen hebt, ook als het goed met je gaat. Stel je open voor nauwe, hechte vriendschappen en nieuwe kenniskringen. Ook dat geeft je vitaliteit een stevige boost!

     

    Ben jij vandaag al klaar om morgen langer te leven? Doe de test

    Deel dit artikel