Het antwoord is eenvoudig: ja, dat kan perfect. Het kan zowel voor bedrijfsleiders die op zelfstandige basis werken als voor bedrijfsleiders in loondienst.

 

Groepsverzekering voor zelfstandigen

Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel sluit de vennootschap een individuele pensioentoezegging voor de zelfstandige bedrijfsleiders, ofwel onderschrijft de onderneming een groepsverzekering voor de categorie van ‘alle bezoldigde zelfstandige bedrijfsleiders’.

  • Een individuele pensioentoezegging (IPT) is een zeer interessante oplossing voor zelfstandige bedrijfsleiders die in een aanvullend pensioen willen voorzien. De onderneming betaalt de premies en kan deze integraal fiscaal benutten. De begunstigde is de bedrijfsleider. Zelfstandige bedrijfsleiders sluiten dan ook vaak zelf via hun vennootschap een IPT af. Interessant daarbij is dat ze ook een backservice kunnen doen: daarmee kunnen ze tot tien jaar vóór de oprichting van de vennootschap teruggaan in het verleden en de overgebleven fiscale ruimte maximaal invullen. Ook als ze de jaren voordien werknemer waren en geen zelfstandige.
  • Een groepsverzekering is ook mogelijk. Belangrijk is wel dat deze geldt voor een volledige categorie van werknemers. De groepsverzekering moet daarom afgesloten worden voor de categorie van ‘alle bezoldigde zelfstandige bedrijfsleiders’.

Ontdek hier de individuele pensioentoezegging van NN.

 

Groepsverzekering voor werknemers

Als de bedrijfsleider een werknemer is, dan is het nog altijd perfect mogelijk om een groepsverzekering te onderschrijven. Ook al is de begunstigde geen ‘groep’, maar wel een individu.

Belangrijk is dat de groepsverzekering ten goede komt aan een bepaalde categorie van werknemers. Als het bedrijf een groepsverzekering afsluit voor de categorie van werknemers die de titel ‘bedrijfsleider’ dragen, dan is er dus geen probleem. Wanneer er meerdere bedrijfsleiders zijn, dan moeten die wel allemaal een groepsverzekering krijgen.

Waar bedrijven ook op moeten letten, is dat ze in hun verantwoording niet aangeven dat de bedrijfsleider een groepsverzekering geniet omdat hij bediende is.

Als het bedrijf maar één bediende (de bedrijfsleider) telt en alle andere werknemers zijn arbeiders, dan is dit een ongeoorloofde motivatie. Er mag immers geen verschil in behandeling ontstaan dat berust op het onderscheid tussen arbeiders en bedienden.

Lees hier waarom een groepsverzekering interessant is voor werkgevers en werknemers.

 

Deel dit artikel