Burn-out kan een zelfstandige gemiddeld € 79.900 inkomen kosten, proactief ingrijpen is financieel voordeliger.

Als zelfstandige weet je dat de balans tussen werk en vrije tijd een constante uitdaging kan zijn. Uit recente resultaten van de financiële gemoedsrustbarometer komt dat zelfstandigen gemiddeld 52 uur per week werken en een netto-jaarinkomen hebben van €34.000. Hoewel het mogelijk is om dit ritme tot aan de pensioenleeftijd vol te houden, schuilt er een gevaar in het negeren van burn-outsignalen. We bekijken wat dit voor jou betekent.

gettyimages-75904415
In dit artikel

  Wat zijn de financiële gevolgen van een burn-out?

  Stel: je negeert de waarschuwingssignalen en je blijft doorwerken. Maar het wordt steeds moeilijker om jewerk gedaan te krijgen. Je maakt fouten die geld kosten en het werktempo vertraagt. Deze situatie kan escaleren tot het punt waar je enkele maanden vrij moet nemen om van een ernstige burn-out te herstellen. Je inkomen valt terug op een overheidsuitkering. Eens weer aan het werk bent, doe je er alles aan om niet te hervallen. Je volgt het advies van anderen op en werkt minder uren per week. Tijd die je gebruikt om mentaal en fysiek op adem te komen. Het gemiddeld netto-jaarinkomen van een zelfstandige zakt dan naar € 29.500.

  Het totale kostenplaatje over de loopbaan – rekening houdend met productiviteitsverlies vóór de burn-out, de maanden tijdens de burn-out en potentieel inkomensverlies erna,  – loopt op tot gemiddeld €79.900. Een verzekering gewaarborgd inkomen verkleint deze kost met gemiddeld € 11.300.  

  Deze cijfers zijn gebaseerd op honderdduizenden simulaties, waarbij verschillende parameters in overweging worden genomen.

   

  Proactief ingrijpen kost minder

  Uit die berekeningen blijkt dat in 80% van de gevallen proactief optreden financieel voordeliger is dan uitvallen door een zware burn-out. En het allerbelangrijkste: je beschermt jezelf en zorgt voor je mentaal welzijn.

   

  Waar begin je?

  Het is eenvoudiger dan je zou denken: drie keer per week een uur sporten en een goede nachtrust (acht uur per nacht) helpen je al goed op weg. Sport en slaap zijn ook de eerste stappen van het sixpack-for-life-model. De andere zijn: herbronmomenten (sabbatical), sociale verbondenheid en steun, stressfactoren aanpakken en verdiepen van je zelfkennis (self-knowledge). Begin bijvoorbeeld met een coaching van een uur rond werkgedrag. Onze preventieve Wellbeing Services helpen je daarbij.

  Zo investeren zelfstandigen elk jaar gemiddeld € 1.900 in hun gezondheid. En dat loont. Niet alleen kunnen ze doorwerken tot hun pensioen, ze zijn ook fitter en productiever. Daardoor levert elk uur werk gemiddeld meer op. Ze verdienen dan jaarlijks gemiddeld € 32.300 en de werkweek krimpt naar een duurzamer ritme van 47 uur per week. En dat voor de rest van de carrière.

   

  Conclusie

  Proactief ingrijpen tegen een burn-out is financieel voordeliger en goed voor je gezondheid. Zelfstandigen kunnen een aantal dingen doen om een burn-out te voorkomen, zoals voldoende bewegen en slapen. Voor ondersteuning bij het voorkomen van een burn-out kunnen zelfstandigen terecht bij onze NN Wellbeing Services.

  Zelf je risico op burn-out én een simulatie van de bijhorende kost in kaart brengen?  Ontdek het via onze Burn-out Cost Simulator

   

  Deel dit artikel