Mentale gezondheid van zelfstandigen: proactief ingrijpen kost minder

Wanneer je mentaal fit bent, kan je je concentreren, projecten afmaken, problemen aanpakken en goed voor jezelf zorgen. Als je mentale gezondheid echter verwaarloosd wordt, kan je af te rekenen krijgen met uitdagingen zoals depressie en burn-out. Proactief handelen (sporten, sociale verbondenheid, op tijd rust nemen, …) loont. Ook gesprekstherapie is nuttig, maar moet worden aangevat nog vóór alle knipperlichten rood gloeien.

Qu'advient-il de votre épargne-pension
In dit artikel

    Chronische stress en burn-out

    Een van de belangrijkste indicatoren van mentale gezondheid is chronische stress. Onderzoek toont aan dat 23% van de zelfstandigen frequent tot constant veel stress ervaart. Burn-out, een ziektebeeld dat te maken heeft met chronische werkgerelateerde stress, is dan ook een groeiend probleem onder zelfstandigen. Het is belangrijk om de symptomen van burn-out te herkennen, zoals uitputting, verminderd cognitief functioneren, twijfelen en fouten maken. Als deze signalen vroeg worden opgemerkt en meteen actie wordt ondernomen, kan het herstelproces sneller en minder belastend zijn.

     

    Proactief risicobeheer is voordeliger

    De kost, niet enkel financieel, van vroeg ingrijpen is veel lager dan die van de behandeling. Misschien denk je dat dit je niet zal overkomen. De vraag is of je dit risico wil nemen. Studies tonen aan dat zelfstandigen vaker onder stress lijden dan werknemers, en dat dit versterkt wordt naarmate men langer zelfstandige is. Verder blijkt dat zelfstandigen te lang op dezelfde manier doorgaan en willen blijven presteren, zelfs ten koste van hun gezondheid. Het gevolg is dat het voor ondernemers die al lang zelfstandig zijn en psychische stress ervaren, een grotere uitdaging kan worden om te herstellen. Het herstel van een burn-out kan meer dan een jaar duren.

    Om de mentale gezondheid te verbeteren en burn-out te voorkomen, kunnen zelfstandigen proactieve stappen ondernemen. Dit omvat zowel persoonlijke als organisatorische acties. Op persoonlijk niveau doe je er goed aan activiteiten te kiezen die toelaten om je volledig te ontkoppelen, zoals sporten, activiteiten met vrienden en voldoende verlof nemen.

    Organisatorisch gezien is het essentieel dat taken die energie geven de overhand hebben over taken die energie vreten. Het doorlichten en herindelen van taken kan helpen om energievreters te elimineren en zo de werkervaring te verbeteren.

    Financiële gemoedsrust is ook belangrijk. Hulp van externe professionals zoals een boekhouder of financieel adviseur kan een sterke toegevoegde waarde bieden bij het opstellen en volgen van een financieel plan.

     

    Emotionele gezondheid

    Onze emotionele gezondheid heeft een grote invloed op onze mentale gezondheid. Emotioneel gezonde mensen kunnen hun emoties goed beheren en gezonde relaties onderhouden. Dit resulteert in een gevoel van gemoedsrust, een betekenisvol leven, een evenwichtige werk-privébalans en geluk. Het verbeteren van onze emotionele gezondheid kan dus een primordiale stap zijn in het voorkomen van mentale aandoeningen zoals burn-out.

     

    Vitaliteit

    Ook vitaliteit, of het gevoel van levendigheid en energie, heeft een directe impact op onze mentale en emotionele gezondheid. Langdurig slaaptekort of slechte slaapkwaliteit kan je mentale welzijn ondermijnen. Daarnaast speelt fysieke activiteit een cruciale rol in je vitaliteit. Drie keer per week een uur matig intensief duursporten kan zowel je fysieke als mentale gezondheid verbeteren.

     

    Veranderkracht

    Veranderkracht, ons vermogen om te floreren te midden van verandering, bepaalt mee onze emotionele en mentale gezondheid. Veranderkracht kan je aanleren en trainen. Hoe meer veranderkracht je hebt, hoe groter je kans omsuccesvol te navigeren door de moeilijke en uitdagende passages van het leven. En met de stijgende levensverwachting krijgen we steeds vaker te maken met nieuwe situaties op het gebied van werk, gezondheid en levensstijlkeuzes.

     

    Zorgen voor je werknemers is ook zorgen voor jezelf

    Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je medewerkers. Aandacht hebben en investeren in hun emotionele en mentale gezondheid loont ook voor jou. Gaat het op dit vlak slecht, dan daalt de productiviteit, worden er meer fouten gemaakt, verhoogt het ziekteverzuim en personeelsverloop. En als het te ver gaat, vallen ze uit voor een lange tijd. Uiteindelijk, zeker in kleine bedrijven, komt de last hiervan bij jou terecht, wat ongetwijfeld je welzijn aantast.

     

    Deel dit artikel