Hoe vermijd je als zelfstandige een burn-out?

Psychische aandoeningen zorgen voor steeds meer absenteïsme bij werknemers. Maar ook bij zelfstandigen groeit het aantal slachtoffers van een burn-out of depressie al enkele jaren fors. Wat een burn-out precies is en hoe je die als ondernemer kunt vermijden, lees je hier.

burnout independant zelfstandigen
In dit artikel

    De harde cijfers

    Heel wat mensen blijven weg van het werk door problemen met hun gezondheid. Vooral mentale aandoeningen nemen de laatste jaren fors toe. Zo ook bij zelfstandigen. Eind 2020 waren meer dan 7.000 ondernemers al meer dan een jaar out door een burn-out, depressie of andere psychische problemen. In de periode tussen 2016 en 2020 nam het aantal depressies met een duurtijd van minstens een jaar bij zelfstandigen toe met 55%, en het aantal burn-outs met 43%.

    Waar komt die stijging vandaan? Volgens motivatie- en welzijnscoach Murielle de Potesta zijn we met zijn allen overspannen. “We moeten teveel doen in te weinig tijd en met te weinig middelen”, zo eenvoudig is het. “We overschrijden continu onze grenzen. De scheidingslijn tussen het werk en de privé vervaagt, zowat iedereen is 24u/dag bereikbaar, … Dit alles leidt tot vermoeidheid, oververhitte hersenen en een gebrekkige nachtrust. De coronapandemie ten slotte voegde daar nog wat extra stress en angstgevoelens aan toe.”

     

    Meerdere fasen in een burn-out

    Een burn-out krijg je niet van de ene dag op de andere, maar is het gevolg van een chronische stress (vaak op het werk) die niet goed gemanaged wordt. Een burn-out uit zich via een gevoel van gebrek aan energie of van uitputting, een vorm van terugtrekking uit het werk of cynisme en een verlies van professionele efficiëntie. De Potesta onderscheidt dan ook drie fasen van stress doorheen de tijd: een alarmfase, een aanpassings- en weerstandsfase en ten slotte een uitputtingsfase. Normaal volgt er na een fase met veel stress een recuperatiefase. Als die recuperatiefase wegvalt en het stressniveau hoog blijft, zoals tijdens de aanpassings- en weerstandsfase, dan neemt het risico op een burn-out sterk toe.

    Je vraagt je af waarom iemand die op weg lijkt naar een burn-out niet reageert. “Heel eenvoudig”, zegt Murielle De Potesta. “Als mens zijn we gewoon om ons aan te passen. Vergelijk het met de kikker die langzaam gekookt wordt en geen reactie in huis heeft. Voor ondernemers geldt dat nog meer dan voor werknemers. Zelfstandigen identificeren zich met hun bedrijf. Het bepaalt mee hun sociaal imago. Ze menen vaak dat hun succes afhangt van hun betrokkenheid en relaties. Als ze dan vaststellen dat klanten zeuren, afhaken of hun facturen niet betalen, ook al doen ze er zelf alles aan om hun klanten zo goed mogelijk te servicen, dan kan dit leiden tot eenzaamheid en isolatie. Voeg daar de beperkte sociale bescherming van zelfstandigen aan toe en je hebt een recept voor een burn-out.

     

    Symptomen van een burn-out

    Wat veel mensen niet weten, is dat de eerste symptomen van een burn-out vaak eerder fysiek dan mentaal van aard zijn: slapeloosheid, ontstekingen, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, gewichtsverlies, … Vaak worden deze symptomen gebanaliseerd, al zouden ze beter een alarmsignaal doen afgaan. Daarna volgen immers emotionele problemen, zoals lichtgeraaktheid, cynisme, ongeduld, angst, wantrouwen, een laag zelfvertrouwen, … Als er niet ingegrepen wordt, dan wordt de cirkel compleet en krijg je af te rekenen met besluiteloosheid, een verward gevoel, concentratie- en beoordelingsproblemen. Zelfs de eenvoudigste handelingen lijken een gigantische hindernis.

     

    Tips om een burn-out te vermijden

    Hoe kan je een burn-out voorkomen? Niet iedereen is gelijk als het over burn-out gaat. Maar algemeen komt het erop neer dat je een evenwicht moet vinden tussen de beschermende factoren die je energie geven en de risicofactoren die je energie kosten. Rusten, lezen, sporten, gezonde voeding, een goede nachtrust, quality time met je gezin of vrienden … zijn allemaal voorbeelden van activiteiten die je energie kunnen vergroten. Je werk, administratie, financiële zorgen, gezondheidsproblemen … kunnen dan weer energievreters zijn.

    “Het is belangrijk dat je je veldslagen kiest. Pak eerst en vooral de problemen aan die je zelf kunt oplossen. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Kruip op tijd in je bed, zodat je voldoende uren kunt slapen. Beweeg regelmatig. Beperk je schermtijd. Neem voldoende pauzes. Bepaal zelf je prioriteiten. Zijn er ook problemen die je zelf niet kunt oplossen? Praat er dan over met diegenen die dat wel kunnen en wees assertief.”

     

    Dek jezelf en je gezin mentaal en financieel in

    Je doet er als ondernemer ook goed aan om jezelf en je gezin te beschermen tegen de financiële gevolgen van een burn-out. Als je gedurende langere tijd niet kunt werken, loeren financiële problemen immers om de hoek. Om die te vermijden, neem je best een verzekering Gewaarborgd inkomen. Die keert je een maandelijks bedrag uit als je een tijd arbeidsongeschikt bent.

    Je kan daarnaast ook een bedrijfsleidersverzekering voor je onderneming afsluiten. Je vindt hier de verschillen tussen een verzekering Gewaarborgd inkomen en een keyman-verzekering.

    De combinatie van een verzekering Gewaarborgd inkomen en een bedrijfsleidersverzekering beschermt je financieel optimaal als je toch af te rekenen krijgt met een burn-out.

    Ontdek hier hoe NN je beschermt als ondernemer met verzekeringsoplossingen. NN voorziet daarnaast in een preventieve service voor ondernemers: zelfstandigen kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op virtueel en face-to-face advies, een individueel mindfulness programma, life coaching-sessies en een traject om een burn-out te voorkomen. Want voorkomen is en blijft veel beter dan genezen.

     

     

    Deel dit artikel