Ontketen je veranderkracht: de snelweg naar mentale fitheid

Veranderkracht, het vermogen om te floreren te midden van voortdurende verandering, is meer dan ooit essentieel. Hoe kan je als ondernemer je veranderkracht versterken om succesvol te navigeren door de moeilijke en uitdagende passages van het leven?

gettyimages-1214598391
In dit artikel

  Waaruit bestaat veranderkracht?

  Veranderkracht is cruciaal tijdens de vele belangrijke momenten in het leven. Door de stijgende levensverwachting komen we steeds vaker voor nieuwe situaties te staan op het gebied van werk, gezondheid en levensstijlkeuzes.

  Veranderkracht bestaat uit drie kernonderdelen.

  Aanpassingsvermogen

  Aanpassingsvermogen stelt je in staat om je aan te passen aan veranderende omstandigheden, om te gaan met onzekerheid en creatieve oplossingen te vinden voor problemen. Deze flexibiliteit kan burn-out helpen voorkomen doordat je effectiever met werkgerelateerde stress kan omgaan. Het omvat vier belangrijke elementen: besluitvaardigheid, stressbestendigheid, veerkracht en doorzettingsvermogen.

  Controle en verantwoordelijkheid nemen

  Individuen met een hoge interne locus van controle geloven dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen acties en de resultaten daarvan. Ze zoeken actief naar oplossingen voor problemen en geloven dat ze controle hebben over hun omgeving.

  Zelfredzaamheid

  Zelfredzaamheid gaat over het vertrouwen in je eigen kunnen om doelen te bereiken. Het draait vooral om het sturen van je eigen gedrag, wat nuttig is bij omgaan met de uitdagingen van het leven.

  Versterk je veranderkracht voortdurend met het sixpack-for-life-model

  Het sixpack-for-life-model bestaat uit zes aspecten die je veranderkracht kunnen versterken en je emotionele en mentale gezondheid kunnen bevorderen: Sport, Slaap, Sabbatical of rust en ontspanning, Sociale verbondenheid, Stressors aanpakken en verdiepen van je zelfkennis (of Self-knowledge).

  Sport

  Drie keer per week een uur matig intensief sporten, zone 2 training, kan een aanzienlijk verschil maken voor onze gezondheid. Het activeert lichaamsprocessen die ernstige ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve ziekten kunnen helpen vertragen of voorkomen.

  Slaap

  Een goede nachtrust (acht uur per nacht) is vitaal belang voor je gezondheid. Heb je moeite met in slaap vallen? Geef jezelf toestemming om te slapen. Chronisch slaapgebrek is een sluipmoordenaar en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

  Sabbatical en rustmomenten

  Het inbouwen van rustpunten in je leven kan wonderen doen voor je welzijn. Geef jezelf zeker een dag vrijaf per week, neem voldoende verlof tijdens de kalme momenten in het jaar, maak gebruik van de vergoede verlofregelingenvoor zelfstandigen en leg die sabbatical vast.

  Sociale verbondenheid en ondersteuning

  Het onderhouden van sterke relaties met familie en vrienden, een breed en divers netwerk en het opbouwen van je eigen hulp- of steungroep kunnen je helpen om beter om te gaan met stress en verbeteren je mentale gezondheid.

  Stressors aanpakken

  Als ondernemer heb je de unieke mogelijkheid om je werk zodanig in te richten dat de energieboosters overwegen op de energievreters. Maak hier gebruik van.

  Verdiepen van je zelfkennis (Self-knowledge)

  Zelfkennis betekent dat je je eigen emoties, gedrag, drijfveren en gedachten begrijpt. Het helpt je beter omgaan met transities en veranderingen in het leven en verhoogt je kans om dit succesvol te doen.

  Gewoontevorming, een techniek die je nieuwe gezonde gewoontes aanleert en ongezonde gewoontes doorbreekt, helpt je het sixpack-for-life-model in de praktijk te brengen en vol te houden en zo blijvend verder te bouwen aan je veranderkracht.

  Een goed ontwikkelde en onderhouden veranderkracht verkleint het risico dat fysieke, mentale of cognitieve problemen je dwingen eerder te stoppen met werken of je verhinderen je plannen voor de pensioenjaren waar te maken. Het ontwikkelen van je veranderkracht is daarom ook een investering in je toekomst en welzijn.

  Deel dit artikel