Wat is langetermijnsparen?

Via het langetermijnsparen kan je een aanvullend pensioen opbouwen. In bepaalde gevallen levert het je ook een mooi belastingvoordeel op. Lees hier wanneer het langetermijnsparen interessant is.

GettyImages-1090694344.jpg
In dit artikel

  Langtermijnsparen voor een aanvullend pensioen

  Je wettelijk pensioen zal niet volstaan om je huidige levensstandaard na je pensionering te behouden. Je spaart dus maar beter zelf voor een aanvullend pensioenkapitaal. Dat kan je doen via

   

  Fiscaal voordeel bij langetermijnsparen

  De premies die je stort in het langetermijnsparen, leveren je een belastingvoordeel op van 30%. Met andere woorden, als je € 1.000 premie zou storten, dan verdien je het jaar daarop € 300 terug via je belastingaangifte.

  Hoeveel je maximaal fiscaal voordelig kunt storten, hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, des te hoger je maximumpremie. Maar er geldt wel een absoluut maximum: in 2022 mag je niet meer dan € 2.350 storten in het langetermijnsparen.

   

  Voorwaarden voor het belastingvoordeel van het langetermijnsparen

  Opgelet, de kans bestaat dat je geen fiscale ruimte meer hebt om nog belastingvoordeel te genieten via het langetermijnsparen. Dat kan bijvoorbeeld als je een woonkrediet afgesloten hebt vóór 2016 in Vlaanderen en Wallonië of vóór 2017 in Brussel. Je laat je hiervoor best begeleiden door een specialist, zoals een verzekeringsmakelaar.

  Daarnaast gelden nog enkele andere voorwaarden om het fiscaal voordeel te krijgen:

  • de duur van je verzekering moet minimaal 10 jaar bedragen
  • je moet het langetermijnsparen opstarten vóór de leeftijd van 65 jaar
  • de verzekeringsnemer moet dezelfde persoon zijn als de verzekerde én de begunstigde bij leven,
  • wordt er in de polis een begunstigde in geval van overlijden aangeduid, dan moeten dit de echtgeno(o)t(e) of de bloedverwanten tot in de tweede graad zijn .

   

  Wil je meer weten? Lees dan hier verder over het langetermijnsparen.

  Graag een pak méér weten over pensioensparen? | NN Insurance Belgium

  Meer weten over pensioensparen?

  Deel dit artikel