Hoeveel hou je netto over van je wettelijk pensioen?

Je nettopensioen is niet je brutopensioen. Wat wordt er van je brutopensioen afgehouden? Belangrijk om weten, want nu we allemaal gemiddeld langer leven, zullen we ook langer van dit maandelijks nettopensioen afhangen! Lees het hier.

wettelijk pensioen pension legal
In dit artikel

  Heb je al een idee hoeveel je wettelijk pensioen precies zal bedragen? Hier vind je alvast wat meer informatie:

  Wil je een concrete prognose van jouw wettelijk pensioen? Neem dan zeker een kijkje op mypension.be.

   

  Wat wordt er afgehouden van je bruto wettelijk pensioen?

  Van je brutopensioen worden nog een aantal bijdragen en belastingen afgetrokken. Zo kom je uiteindelijk aan je nettopensioen. Er zijn drie afhoudingen van je brutopensioen:

  • bijdrage voor de Ziekte- en InvaliditeitsVerzekering (ZIV-bijdrage)
  • solidariteitsbijdrage
  • bedrijfsvoorheffing (personenbelasting)

   

  Bijdrage voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (ziv-bijdrage) 

  Deze bedraagt 3,55 % van het brutobedrag van je pensioen. Ze wordt ingehouden als het totale brutobedrag van alle wettelijke en aanvullende pensioenen (inclusief de overgangsuitkering en de buitenlandse pensioenen) hoger ligt dan

  • € 1.990,87 per maand voor een alleenstaande gepensioneerde
  • € 2.359,45 per maand voor een gepensioneerde met gezinslast.

  Ben je alleenstaande en ligt je totaal maandelijks geïndexeerd brutopensioen lager dan € 1.920,21, dan wordt deze bijdrage niet afgehouden. Is je brutopensioen hoger dan dit bedrag, maar lager dan € 1.990,87, dan zal de bijdrage tussen € 0,01 en € 70,67 liggen (berekend volgens de formule: bruto geïndexeerd maandbedrag – 1.920,21).

  Voor een gepensioneerde met gezinslast met een totaal maandelijks geïndexeerd brutopensioen van € 2.275,71 tot € 2.359,45 is er een inhouding van € 0,01 tot € 83,75 (berekend volgens de formule: bruto geïndexeerd maandbedrag – 2.275,71). Onder een maandelijks geïndexeerd bruto pensioen van € 2.275,71 voor een gepensioneerde met gezinslast, is er geen inhouding.

  Het is ook belangrijk om weten dat deze bijdrage jouw mutualiteitsbijdrage niet vervangt en dus geen recht geeft op de terugbetaling van de gezondheidszorgen. De mutualiteitsbijdrage betaal je apart.

   

  Solidariteitsbijdrage

  Dit is een progressieve sociale inhouding op het totale brutobedrag van de pensioenen van 0 tot 2%. Ze wordt berekend op het totale brutobedrag van alle wettelijke en aanvullende pensioenen.

  • Zo wordt er een solidariteitsbijdrage van 2% afgehouden vanaf € 3.401,77 per maand (voor een alleenstaande gepensioneerde) en vanaf € 3.891,55 per maand (voor gezinspensioenen).
  • Wie een brutopensioen geniet lager dan € 3.039,67 (voor alleenstaanden) of € 3.514,24 (voor gezinnen) betaalt geen solidariteitsbijdrage.
  • Voor wie een brutopensioen krijgt dat tussen de genoemde grensbedragen ligt, zal de solidariteitsbijdrage tussen 0 en 2% bedragen.

   

  Bedrijfsvoorheffing (personenbelasting)

  De bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de personenbelasting. Dit betekent dat de definitieve belastingafrekening gebeurt via de belastingaangifte. De precieze berekening van het bedrag van de bedrijfsvoorheffing gebeurt in functie van het bedrag van de pensioenuitkering, je gezinssituatie en het aantal kinderen ten laste.

   

   

  Je wettelijk pensioen berekenen

  Op mypension.be (je online pensioendossier bij de Federale Pensioendienst) kun je jouw pensioen berekenen. Voor meer informatie over de berekening van je pensioen kun je hier terecht.

  Of je kunt ook bellen naar ‘De Pensioenlijn‘. Op het gratis telefoonnummer 1765 kun je terecht met al je vragen over het wettelijke en aanvullend pensioen.

   

  Kom meer te weten over de oplossingen van NN om een aanvullend pensioen op te bouwen.

   

   

  Meer weten over pensioensparen?

  Deel dit artikel