Hoe dek je jezelf in tegen het plotse overlijden van je partner?

De meeste gezinnen tellen vandaag twee kostwinners. De huidige levensstandaard van veel mensen vereist dit ook. Maar als plots één van die kostwinners overlijdt, dreigt naast het emotionele leed ook een financiële kater. Hoe dek je jezelf in tegen het plotse overlijden van je partner?

overijleden bescherming protection décès
In dit artikel

  Ook hier kunnen verzekeringsoplossingen soelaas bieden. Je hebt verschillende opties als je jezelf financieel wil beschermen tegen het overlijden van je partner: een schuldsaldoverzekering en een overlijdensverzekering zijn de meest voor de hand liggende oplossingen.

   

  Schuldsaldoverzekering

  Een schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat de aflossing van je woonkrediet (gedeeltelijk) wegvalt als jij of je partner overlijdt. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar toch wordt deze onderschreven door het merendeel van de mensen die een woonkrediet onderschrijven. Kredietverstrekkers verplichten je soms ook om zo’n schuldsaldoverzekering te nemen als je een krediet wenst.

   

  Overlijdensverzekering

  Een overlijdensverzekering keert een kapitaal uit aan de begunstigden als de verzekerde (jij of je partner) overlijdt. Je kan het verzekerde kapitaal zelf kiezen. Uiteraard betaal je een hogere premie als je een hoger kapitaal verzekert.

  Het tarief dat je betaalt, hangt verder af van je leeftijd, gezondheidssituatie, of je rookt of niet … Mannen en vrouwen betalen dezelfde premie. De kans bestaat dat je een medische vragenlijst moet invullen of bij een arts op bezoek moet voor een medisch onderzoek. In bepaalde gevallen (bv. bij een beperkt verzekerd bedrag) volstaat een gezondheidsverklaring (vijf- à zestal vraagjes). Op basis hiervan zal de verzekeraar je een premievoorstel doen.

  Wat de looptijd van de polis aangaat, heb je meerdere mogelijkheden:

  • Je kiest voor een welbepaalde termijn, bijvoorbeeld tot je kinderen wellicht het huis uit zullen zijn. Als de verzekerde overlijdt binnen deze termijn, dan wordt het verzekerde kapitaal uitgekeerd.
  • Je kiest voor een polis tot je pensioenleeftijd. Overlijdt de verzekerde voor zijn of haar pensioenleeftijd, dan ontvangen de begunstigden het verzekerde bedrag.

  Je kan steeds je polis stopzetten als je deze niet langer nodig hebt, bv. na een scheiding.

   

  Ontdek hier de schuldsaldoverzekering en overlijdensverzekeringen van NN.

  Deel dit artikel