Wat is een schuldsaldoverzekering?

De vraag om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, krijg je vaak al snel voorgeschoteld wanneer je onderhandelt over een hypothecaire lening. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies? Waarom is het interessant voor jou en waarop moet je zeker letten?

gettyimages-1034789980.jpg
In dit artikel

  Waarom is een schuldsaldoverzekering interessant?

  Stel dat je een hypothecaire lening onderschrijft voor de aankoop van een woning. Als jij overlijdt vooraleer de lening terugbetaald is, dan moeten je erfgenamen de lening verder aflossen. Een schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat (een gedeelte van) de resterende leninglast niet langer terugbetaald moet worden. Eenschuldsaldoverzekering is dus een vorm van overlijdensverzekering.

  Dankzij een schuldsaldoverzekering vermijd je financiële zorgen bij je nabestaanden. Als ze de lening verder zouden moeten terugbetalen, dan lopen ze het risico de woning te moeten verkopen, gewoon omdat het hypothecaire krediet te zwaar weegt. Via een schuldsaldoverzekering los je dit probleem op. Bovendien is een bank vaak vragende partij dat je een schuldsaldoverzekering neemt: op die manier is de bank immers zekerdat het geleende bedrag terugbetaald wordt, zelfs indien jij plots overlijdt.

   

  Schuldsaldoverzekering: welk percentage van je lening verzekeren?

  Het verzekerd bedrag in je schuldsaldoverzekering volgt je hypothecaire lening. Eerst en vooral moet je bepalen welk percentage van je ontleende kapitaal je wil verzekeren. Zo kan je 100% verzekeren, wat betekent dat, als je zou overlijden, de lening meteen volledig afgelost is. Je nabestaanden hoeven geen aflossingen meer te doen voor de lening. Je bent evenwel niet verplicht om 100% te verzekeren, maar kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor 75 of 50%. In die gevallen zullen je nabestaanden, als jij plots overlijdt, respectievelijk nog 25% en 50% van de lening moeten afbetalen.

  Het spreekt voor zich dat je beter een hoger percentage verzekert dan een lager. Hou er immers rekening mee dat de vaste kosten voor je gezin ook na jouw overlijden min of meer dezelfde blijven, terwijl de inkomsten wellicht een forse duik nemen. Verzeker dus bij voorkeur 100%, zodat je nabestaanden absolute gemoedsrust hebben. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de lening.

   

  Verzeker beide partners via je schuldsaldoverzekering(en)

  Als je samen met je partner leent voor de aankoop of verbouwing van een woning, denk er dan aan om elk van beiden te verzekeren via een schuldsaldoverzekering. Jullie kunnen immers allebei overlijden, niemand heeft een glazen bol. Het is mogelijk om beide partners te verzekeren via één en dezelfde schuldsaldoverzekering, maar het kan ook via twee aparte contracten.

  Is er een groot verschil op inkomensvlak tussen beide partners, dan kan je ervoor opteren om bijvoorbeeld voor de ene partner 100% te verzekeren en voor de andere 75%. Op die manier verlaag je de premie voor je schuldsaldoverzekering. Die hangt immers samen met het verzekerde bedrag.

   

  Hoe wordt de premie van een schuldsaldoverzekering berekend?

  De premie van een schuldsaldoverzekering wordt berekend aan de hand van de volgende criteria:

  • verzekerd bedrag
  • leeftijd van de verzekerde: hoe ouder, huur duurder de premie
  • gezondheidstoestand en levensstijl van de verzekerde: iemand die rookt, zal bijvoorbeeld een hogere premie betalen dan een niet-roker.

   

  Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar in werkelijkheid wel onmisbaar als je een hypotheeklening neemt. Veel mensen leiden een erg druk leven, waarbij het financiële plaatje belangrijk is en een gezonde levensstijl niet altijd vanzelfsprekend. Gelet op een gelukkig langer leven, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je gezondheid en om je voorzorgen te nemen op financieel vlak. Ben jij vandaag klaar om 100 of zelfs 125 jaar te worden? Doe de zelftest voor een langer leven.


  Ontdek hier alles over de schuldsaldoverzekering van NN.

  Deel dit artikel