Veel zelfstandigen met een vennootschap keren zichzelf een vrij beperkt loon uit. De fiscale tarieven in de vennootschapsbelasting liggen nu eenmaal lager dan in de personenbelasting ... Bovendien betaalt de vennootschap de kosten voor onder andere de auto, telefoon, internet en laptop van de zelfstandige.
Maar stel dat je voor langere tijd arbeidsongeschikt wordt. Binnen je bedrijf ben jij nu eenmaal de centrale figuur. Door jouw afwezigheid gaat de omzet fors naar beneden. En ook je eigen inkomen daalt stevig. Want je polis Gewaarborgd inkomen keert je een maandelijkse vergoeding uit die gebaseerd is op het eerder beperkte loon dat je jezelf toekende … Het wordt dus een vicieuze cirkel!
De oplossing: een bedrijfsleidersverzekering
De conclusie is vrij eenvoudig: in kmo’s waarbij een bedrijfsleider of een andere keymedewerker een allesbepalende rol spelen, kan een langdurige arbeidsongeschiktheid het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen.
De arbeidsongeschiktheid van de bedrijfsleider stopt natuurlijk de stroom van binnenkomende facturen niet. De regelmatige kosten blijven doorlopen: personeelskosten, huur pand, leasingwagen, afbetaling investeringskrediet … Tegen deze vaste kosten kan je je verzekeren als bedrijf.
Het omzetverlies als gevolg van de afwezigheid van de bedrijfsleider kan immers opgevangen worden met een bedrijfsleidersverzekering. Dat is een individuele levensverzekering die het bedrijf afsluit op het hoofd van zijn bedrijfsleider. Het bedrijf is ook de begunstigde in deze levensverzekering. Als de bedrijfsleider arbeidsongeschikt zou worden, ontvangt het bedrijf een kapitaal of een rente van de verzekeringsmaatschappij.
Hoe werkt een bedrijfsleidersverzekering?
Een bedrijfsleidersverzekering verzekert tot 80% van de omzet van het bedrijf als de bedrijfsleider (of de kernmedewerker) arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval. Op die manier wordt de continuïteit van het bedrijf verzekerd.
De hoogte van de tussenkomst van de verzekeraar hangt af van de graad van arbeidsongeschiktheid.
- <25%: geen tussenkomst
- Tussen 25% en 66%: tussenkomst a rato van het exacte percentage van arbeidsongeschiktheid
- >66%: volledige uitkering
Met de uitkering (in rente of kapitaal) via de bedrijfsleidersverzekering kan de vennootschap tijdelijk een vervanger betalen of een andere oplossing zoeken. Ook krijgt de vennootschap voldoende middelen binnen om jouw kosten (auto, telefoon, internet, laptop …) verder te blijven betalen. De vennootschap kan de premie voor de bedrijfsleidersverzekering aftrekken als beroepskost. Een eventuele uitkering wordt echter wel belast als opbrengst. De uitkering wordt immers toegevoegd aan de winst van het bedrijf.
Zoals je merkt, is het belangrijk om je bedrijf te beschermen tegen de financiële gevolgen als jij voor langere tijd arbeidsongeschikt zou worden. Een bedrijfsleidersverzekering is daarvoor de ideale oplossing. Privé bescherm je jezelf via een polis Gewaarborgd inkomen. Ontdek hier de belangrijkste verschillen tussen een bedrijfsleidersverzekering en een verzekering Gewaarborgd inkomen.
Lees hier alles over de Keyman-verzekering van NN.