Geldt een invaliditeitsdekking ook bij een zwangerschap als zelfstandige?

Als zelfstandige heb je mogelijk een polis Gewaarborgd Inkomen afgesloten. Die behoedt je tegen inkomensverlies als je tijdelijk of definitief arbeidsongeschikt wordt. Maar wat in geval van zwangerschap?

zwangerschap zelfstandige enceinte
In dit artikel

    Dan kan je immers ook een tijdje je zelfstandige activiteit niet uitoefenen. Je krijgt mogelijk wel een uitkering in het kader van bevallingsrust, maar die ligt natuurlijk een stuk lager dan je normale loon. Komt de polis Gewaarborgd inkomen dan tussen?

     

    Soms is zwangerschap gedekt

    In bepaalde gevallen zal er inderdaad dekking verleend worden. Nochtans zijn opzettelijke daden doorgaans uitgesloten in een verzekeringscontract. Ervan uitgaand dat een zwangerschap doorgaans gewild is, zouden we kunnen besluiten arbeidsongeschiktheid door een zwangerschap altijd uitgesloten is bij polissen Gewaarborgd Inkomen. Maar dat is niet zo.

     

    De voorwaarden van je verzekering zijn bepalend

    Of je verzekering Gewaarborgd inkomen ook zwangerschap dekt, hangt af van de voorwaarden van je polis. Sommige verzekeraars dekken zwangerschappen waarbij complicaties optreden, terwijl andere maatschappijen zwangerschappen gewoon uitsluiten van dekking. Voorbeelden van mogelijke complicaties zijn een dreigende miskraam, zware rugproblemen … Het is dus het commerciële beleid van de verzekeraar dat bepaalt of en hoe arbeidsongeschiktheid door een zwangerschap verzekerd is in je contract.

     

    Geen dekking als je al zwanger bent bij het afsluiten van de polis

    Als je, op het moment dat je de polis afsluit, al zwanger bent, dan zal dit risico sowieso niet verzekerd zijn. Dan wordt er gesproken over een ‘voorafbestaande toestand’ en die is niet gedekt.

     

    Conclusie: check vooraf je algemene polisvoorwaarden. Daar vind je niet alleen de gedekte risico’s, maar ook de uitsluitingen in je contract.

     

    Je vindt hier meer info over de verzekering Gewaarborgd inkomen bij NN.

    Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties?

    Deel dit artikel