Welk verband is er tussen inflatie en rente?

Inflatie en rente zijn nauw met elkaar verweven. Maar hoe zit dit precies in elkaar? En welke rol spelen de centrale banken in dit kader?

verband_inflatie_rente
In dit artikel

  Wat is inflatie?

  Inflatie komt neer op een stijging van de prijzen voor goederen en diensten. Als de inflatie 4% op jaarbasis bedraagt, dan betekent dit dat goederen en diensten op één jaar tijd gemiddeld 4% duurder geworden zijn. Anders gezegd: als je een jaar geleden bepaalde producten kon kopen voor 100 euro, dan zou je daar vandaag 104 euro voor betalen. Je kan dus minder kopen met hetzelfde bedrag als een jaar eerder. Lees hier meer over het effect van inflatie op je spaargeld.

  Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van inflatie: een stijgende vraag of duurdere productiekosten. Ook het in omloop brengen van extra geld, zoals centrale bankiers soms doen, kan inflatie in de hand werken.

   

  Hoge inflatie, hogere rente

  Wanneer de inflatie hoog is, zullen centrale banken ingrijpen. Dat doen ze doorgaans door de rente op te trekken. Dat gebeurde regelmatig in 2022 en 2023, zowel door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed) als de Europese (ECB). Met het verhogen van de rente proberen de centrale banken de economie te vertragen. Concreet wordt lenen duurder, waardoor er minder geïnvesteerd wordt. Ook zal er minder geconsumeerd worden. Een dalende vraag zal de inflatie doen zakken. Belangrijk is wel dat de centrale bankiers vermijden dat de economie in een recessie terechtkomt. Het is dus steeds zoeken naar een evenwicht.

   

  Lagere inflatie, lagere rente

  Wanneer de inflatie terug naar een lager niveau daalt, bestaat de mogelijkheid voor de centrale bankiers om de rente opnieuw te verlagen. Een daling van de rente zorgt er immers voor dat lenen goedkoper wordt en de economie terug aangezwengeld wordt. 

   

  Wist je dat je jezelf kan beschermen tegen inflatie bij de opbouw van een aanvullend pensioen?

   

  Meer weten over sparen en beleggen?

  Deel dit artikel