Voordelig investeren in vastgoed: combineer een IPT met een bulletkrediet

Je bent zelfstandige, hebt een vennootschap en wil een vakantiehuis kopen? Of je overweegt een grondige verbouwing van je gezinswoning? Weet dan dat je over een zeer interessante financieringsoptie beschikt: de combinatie van een bulletkrediet met een individuele pensioentoezegging (IPT).

bbm_168666726_201.jpg
In dit artikel

  De voordelen van een IPT zijn bekend: je vennootschap betaalt de premies voor je aanvullend pensioen en jijzelf bent de begunstigde. Handig is ook dat je, om vastgoed te bouwen, kopen of verbouwen, een voorschot kunt opvragen op de reserve van je IPT. Maar er is nog een interessant alternatief: als je een bulletkrediet onderschrijft en dit combineert met je IPT, kun je je vastgoedproject erg voordelig financieren.

  Hoe werkt de combinatie van een bulletkrediet en IPT? Je sluit een bulletkrediet af voor de bouw, aankoop of verbouwing van een woning. Daarnaast heb je een IPT.

  Het kapitaal van dat krediet betaal je op de eindvervaldag in één keer terug via je IPT. In tussentijd betaal je privé enkel intresten op het ontleende kapitaal. Je vennootschap stort regelmatig premies in je IPT.

  Voordelig investeren in vastgoed

   

   

  Wat zijn de voordelen van de combinatie bulletkrediet-IPT?

  • Doordat je privé enkel intresten betaalt, is dit een zeer voordelige financieringsvorm.
  • Je geniet privé een belastingvoordeel via de betaalde intresten (binnen het stelsel van de federale gewone intrestaftrek).
  • Jouw vennootschap kan de premies voor je IPT aftrekken als beroepskost (mits naleving van de 80%-regel).
  • Normaliter krijg je het kapitaal van je IPT pas uitgekeerd op je wettelijke pensioendatum. Via deze oplossing kun je je IPT al vroeger benutten.
  • Deze mogelijkheid geldt voor vastgoed binnen de Europese Economische Ruimte, dus ook voor je vakantiehuis in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië.
  • Je kan mogelijk op termijn mee profiteren van een waardestijging van het vastgoed.
  • Je kunt zowel voor je krediet als voor je IPT bij een verzekeraar terecht en hoeft dus niet bij de bank langs te gaan.

   

   

  Wat zijn de nadelen van de combinatie bulletkrediet-IPT?

  • Als je kiest voor een IPT in tak 23 is er een zeker beleggingsrisico. Dat risico kun je evenwel beperken door een spreiding van je investeringen over meerdere fondsen en door regelmatig kleinere premies te storten.

   

  Conclusie: door een bulletkrediet en een IPT te combineren beschik je als zelfstandige over een interessante financieringsoptie voor vastgoedprojecten.

  Ontdek hier meer over het bulletkrediet van NN.

   

  Deel dit artikel