Vastgoedfinanciering: is een voorschot op je IPT interessant of niet?

Ben je als zelfstandige zinnens om vastgoed te bouwen, kopen of verbouwen, dan kan je daarvoor een voorschot opvragen van je IPT (individuele pensioentoezegging). Een interessante optie? Zeker en vast. Lees hier waarom.

voorschot IPT avace EIP
In dit artikel

  Wie als zelfstandige vastgoed wil verwerven, kan voor een vruchtgebruikconstructie kiezen. Maar de fiscale administratie heeft dergelijke fiscale constructies al een tijdje in het vizier. Vruchtgebruikconstructies zijn zeker niet illegaal, maar worden uiterst streng opgevolgd en gecontroleerd door de fiscus.

  Dit neemt niet weg dat je via je vennootschap toch een voordelige financiering van je vastgoedproject kan krijgen. Bijvoorbeeld met een voorschot op de reserve van je IPT.
   

  Voorwaarden voor een voorschot op je IPT

  Als je een voorschot wil opnemen op je IPT, dan moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  • Het moet gaan om de aankoop, bouw, verbetering, herstelling of verbouwing van vastgoed binnen de Europese Economische Ruimte (alle landen van de Europese Unie + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Concreet kan je dus ook in het kader van de aankoop van een vakantiehuis je IPT aanspreken. Belangrijk is wel dat het onroerend goed belastbare inkomsten oplevert.
  • Het geld moet dienen voor een pand waarvan je zelf eigenaar bent of zal worden.
  • Het voorschot is beperkt tot een maximumpercentage van de opgebouwde reserve. Bij de meeste verzekeraars is dit 60%.
  • De voorschotten moeten terugbetaald worden zodra het betrokken vastgoed verkocht wordt.

   

  Voordelen van een voorschot op je IPT?

  • Je kan nu al van een deel van de opbrengst van je IPT genieten. Je hoeft dus niet te wachten tot je wettelijke pensioendatum.
  • Je hoeft niet langs te gaan bij de notaris. Je vermijdt notariskosten en registratierechten.
  • Je betaalt enkel een beperkte intrest op het ontleende bedrag. Vaak is die intrest een stuk lager dan de intrestvoet die je betaalt op een woonkrediet.
  • Het geld is na je aanvraag vrijwel meteen beschikbaar.

  Het voorschot dat je opgenomen hebt, wordt verrekend met het pensioenkapitaal bij pensionering. Je kan het voorschot vervroegd terugbetalen, maar dat hoeft niet. Dat is echter wel verplicht als je het betrokken pand verkoopt.

  Nadelen van een voorschot op je IPT?

  Als je het voorschot niet vervroegd terugbetaalt, zal je eindkapitaal van je IPT uiteraard lager liggen. Dan wordt het voorschot van het nettokapitaal afgehouden.

   

  Verschil tussen een voorschot op je IPT en een bulletkrediet

  Een voorschot op je IPT gaat van je reserve af en krijg je meteen uitgekeerd. Bij een bulletkrediet wordt het volledige spaartegoed pas uitgekeerd op de einddatum en dan meteen uitbetaald aan de kredietverstrekker.

   

  Lees hier alles over de IPT van NN.

   

   

  Meer weten over sparen en beleggen?

  Deel dit artikel