Renoveren met je VAPZ?

Je hebt renovatieplannen voor je woning. Kan je het kapitaal dat je bijeenspaart via je Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen hiervoor gebruiken?

gettyimages-664661537_super.jpg
In dit artikel

  Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is, zoals de naam al zegt, een product dat je toelaat om te sparen voor een aanvullend pensioen. Per definitie gaat het dan ook om sparen op lange termijn (tot je wettelijk pensioen). 

  Dit betekent echter niet dat je vandaag nog niet kunt beschikken over een gedeelte van dat kapitaal. Je kan immers een voorschot opvragen als dit tot doel heeft  vastgoed te kopen, bouwen of verbouwen binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Die bestaat uit de landen van de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

  Hoeveel voorschot je precies kan opvragen, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige maatschappijen is dat 60% van de opgebouwde reserve, bij andere 75%. Bij bepaalde verzekeraars moet je intresten betalen op het opgenomen bedrag, terwijl je bij andere geen intrest moet ophoesten. Voor meer informatie hierover contacteer je best je makelaar. Hij zal je alle details met plezier vertellen.

  Je kan op een later tijdstip het opgenomen voorschot terugbetalen aan je verzekeraar, dat moet zelfs als het gebouw niet meer in je bezit is. Je kan er ook voor kiezen om het voorschot niet terug te betalen, maar in dat geval zal dit uiteraard van je pensioenkapitaal afgetrokken worden.


  Je VAPZ gebruiken om vastgoed te bouwen, kopen of renoveren? Je leest hier hoe dit kan.

  Deel dit artikel