Ooit al met je familie gepraat over wat er gebeurt als jij er niet meer bent?

Neen? Het is nochtans van levensbelang. Want als het op een dag zover is, heeft je dood een grote impact op je gezin. Praat er samen over. Bekijk de video en lees daarna de 6 tips hieronder om je op weg te helpen.

Het einde van ons leven zwijgen we liever dood

20% van de Belgen heeft nog nooit stilgestaan bij wat er met hun gezin gebeurt als zij overlijden. 31% heeft er wel al eens aan gedacht – vrouwen meer dan mannen – maar is er voor de rest niet mee bezig. 29% van de Belgen die er wel ooit bij stilgestaan hebben, heeft er nog nooit echt over gepraat met partner, kinderen of een vriend. Praten over de dood is bijna een even groot taboe als praten over seks of psychische stoornissen.

Hoe betaalt je gezin de rekeningen als jij er niet meer bent?

Hoewel we dus liever zwijgen over het einde van het leven, beseft 54% van de Belgen wel dat hun gezin het financieel moeilijk krijgt bij een onverwacht overlijden. Vooral voor Belgen tussen de 35 en de 49 jaar kan de dood van één van de kostwinners een financiële ramp voor het gezin betekenen. 65% van deze groep verwacht in de problemen te komen. Bij de steeds grotere groep van eenoudergezinnen is dat zelfs 79%. Want de kosten voor water, gas en elektriciteit blijven doorlopen, de autolening moet verder worden afbetaald en de studies van de kinderen kosten handenvol geld.

Is je auto beter verzekerd dan je gezin?

De dood van een kostwinner kan de nabestaanden in financiële moeilijkheden brengen. Toch heeft 91% van de Belgen geen verzekering om de levensstandaard van hun gezin goed te beschermen. Terwijl hun auto, hun huis en hun reizen wel goed verzekerd zijn. Vreemd toch? 

Praat erover, beter vroeg dan (te) laat

Hopelijk leef je nog vele jaren, maar die zekerheid heb je niet. Het kan ook plots morgen gedaan zijn. Stel een gesprek over de toekomst dus niet uit. Want ‘Laat is ooit te laat’. Zo begin je eraan:

1. Maak voor jezelf uit hoe jij wilt dat de toekomst van je gezin eruit ziet als je er niet meer bent

Vorm je eerst zelf een beeld van hoe de situatie van je gezin eruit zal zien na jouw overlijden. Kan je familie in jullie huis blijven wonen? Kan je partner blijven werken en hoe moet het dan met de opvang en de studies van de kinderen? Verzamel concrete cijfers over jullie financiële situatie nu en op het moment dat jij zou wegvallen. Het is bijvoorbeeld handig om deze oefening te maken en het gesprek te voeren op een moment dat jullie een belangrijke beslissing nemen in het leven, zoals een huis kopen, van werk veranderen, enz.

2. Praat, maar luister ook

Jij hebt nagedacht over wat je wilt als jij er niet meer bent, maar je gesprekspartner misschien nog niet. Praat daarom niet alleen over jouw standpunt, maar geef hem of haar de kans om ook gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Via een sereen gesprek kunnen jullie samen bepalen wat jullie belangrijk vinden als een van jullie er niet meer is.

Ontdek in dit filmpje hoe Cindy en haar bomma elkaar vertellen wat hun grootste angsten zijn voor de toekomst. Meer tips onder het filmpje

3. Vind een comfortabele plek om te praten

Over de dood praten thuis, terwijl je aan het koken bent of de kinderen rondlopen, is niet ideaal. Op neutraal terrein gaat het vaak makkelijker. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld of als je samen iets gaat drinken.

4. Laat heftige emoties toe, maar maak geen ruzie

Emoties kunnen hoog oplopen wanneer je over het leven na de dood praat en dan loert ruzie om de hoek. Laat het niet zover komen. Luister kalm naar de gevoelens van de ander, vraag hem of haar vanwaar dat gevoel komt. Zo kun je er rekening mee houden en samen nadenken over een plan voor de toekomst.

5. Onthoud dat praten over zoiets heftigs als de dood jullie band kan versterken

Openlijk praten over wat er moet gebeuren als een van jullie overlijdt, scherpt jullie gemeenschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel aan. Het kan op die manier een positieve ervaring zijn voor jullie allebei.

Bekijk in dit filmpje hoe Bart en Philippe tot de conclusie komen dat ze voor elkaar willen blijven zorgen, ook na de dood. En lees onder het filmpje verder hoe ook jij dat concreet kunt doen.

6. Maak samen een plan voor de toekomst

Een goed gesprek over overlijden is zeer nuttig, maar niet voldoende. Vergeet niet samen de zaken aan te pakken die geregeld moeten worden voor de toekomst. Het is bijvoorbeeld een goed idee om naar je verzekeringsmakelaar te stappen en het over een overlijdensverzekering te hebben. 

Praten over doodgaan vindt niemand makkelijk. Want het is lastig je dat moment voor te stellen en het brengt overweldigende emoties teweeg. Toch kan het heel geruststellend zijn om het met je familie te hebben over wat er gebeurt als jij er niet meer bent en om samen een plan voor de toekomst voor te bereiden. 

De mensen in dit filmpje gingen met hun geliefden het gesprek aan over doodgaan. 

We wensen ook jou de moed om erover te praten. Veel succes!


Met een overlijdensverzekering bescherm je de financiële toekomst van je gezin.Wil je er meer over weten? Vraag advies aan je verzekeringsmakelaar.