Kan ik VAPZ en pensioensparen combineren?

U bent zelfstandige en weet dat u zelf voor een aanvullend pensioen moet zorgen. U beschikt over meerdere mogelijkheden. Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is een optie, maar ook pensioensparen lijkt aantrekkelijk. Kiest u best één van beide of doet u maar beter allebei?

In dit artikel

  Dat uw wettelijk pensioen als zelfstandige u niet zal toelaten om uw levensstandaard na uw pensionering zomaar te behouden, lijkt buiten kijf te staan. Zelf voor een appeltje voor de dorst zorgen, is dus noodzakelijk.

  Pensioensparen

  Iedereen kent wel pensioensparen. U kunt jaarlijks tot € 940 fiscaal voordelig storten. Dit bedrag wordt elk jaar geïndexeerd. Op de premie geniet u een fiscaal voordeel van 30%. Met andere woorden, u verdient op een gestorte premie van € 940 meteen € 282 terug. Bovendien spaart u voor een aanvullend pensioen.

  U kunt aan pensioensparen doen bij een bank (pensioenspaarrekening) of bij een verzekeraar (pensioenspaarverzekering).Zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen kunnen een pensioenspaarproduct onderschrijven.

  VAPZ

  Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is, zoals de naam al doet vermoeden, enkel weggelegd voor zelfstandigen. Welke voordelen biedt een VAPZ?

  • De maximale premie is een stuk hoger: 8,17% van uw nettoberoepsinkomen, met een absoluut maximum in 2013 van € 3.017,73. Het nettoberoepsinkomen waarmee rekening gehouden wordt, is dat van drie jaar terug.
  • U kunt uw VAPZ-premie aftrekken als beroepskosten. U geniet dus een fiscaal voordeel tegen het marginale tarief!
  • Door de aftrek daalt uw belastbaar inkomen en zult u dus ook minder sociale bijdragen moeten betalen. De premie die u betaalt in het kader van pensioensparen heeft geen impact op uw sociale bijdragen.

  U kunt kiezen voor een ‘gewoon’ VAPZ of een ‘sociaal’ VAPZ. U leest er hier alles over. Opteert u voor een sociaal VAPZ, dan ligt de maximale premie hoger, nl. € 3.472,05.

  Kiezen?

  Als u financieel in staat bent om slechts één van beide te doen, dan kiest u best voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. De redenen zijn evident en staan hierboven opgesomd. Stel dat u vandaag al aan pensioensparen doet en vanaf morgen wil starten met een VAPZ, dan kan dat perfect. U doet er dan goed aan om, als u alleen met uw VAPZ wil doorgaan, uw pensioensparen gewoon te laten staan en niet verder te storten. Vraag de reserve niet op, want dit wordt u fiscaal zwaar aangerekend.

  Beide combineren?

  Dat is absoluut geen probleem. Wel moet u financieel natuurlijk wel voldoende ruimte hebben om beide te doen.

  Deel dit artikel