Kan ik nog pensioensparen na 60 jaar?

Absoluut. Maar je moet wel een onderscheid maken tussen het scenario waarin je al vele jaren een pensioenspaarverzekering hebt en na je 60ste verder wil blijven storten enerzijds, en het scenario waarin je pas na je 60ste met pensioensparen wil beginnen.

bbm_gettyimages-511679130_super.jpg
In dit artikel

  Verder storten na je 60ste

  Wanneer je een pensioenspaarcontract hebt afgesloten voor je 55ste, dan wordt er op je 60ste een anticipatieve heffing doorgevoerd. Dat is een ‘eindbelasting‘. De berekening daarvan verschilt naargelang het om een pensioenspaarverzekering of -rekening gaat. Feit is dat deze heffing bevrijdend is, met andere woorden er volgen nadien geen belastingen meer op het kapitaal. En dat opent perspectieven. Want dit betekent dat je op de stortingen die u na je 60ste doet nog wel fiscaal voordeel boekt, maar geen belastingen meer betaalt op het kapitaal dat ze opleveren. Dubbel winst dus!

  Als je pas na je 55ste met pensioensparen begonnen bent, dan volgt de eindbelasting pas op de 10de verjaardag van het contract. 

  Na uw 60ste beginnen?

  Ja, dat kan, maar er zitten toch enkele addertjes onder het gras.

  Een pensioenspaarcontract moet minstens 10 jaar lopen. Als je pas intekent op je 61ste, loopt het contract dus tot je 71ste. Je kan slechts fiscaal voordelige premies storten tot en met het jaar waarin je 64 wordt. In het geval waarin je pas op je 61ste met pensioensparen begint, kunt u dus maximaal 4 fiscaal voordelige stortingen doen.

  De eindbelasting volgt pas op je 71ste. Als je het geld opvraagt meer dan vijf jaar vóór de datum waarop je contract normaliter afloopt, dan betaal je 33% belasting.

   

   

  Je bent nooit te jong om te pensioensparen, toch? | NN Insurance Belgium

  Meer weten over pensioensparen?

  Deel dit artikel