Hoe kan ik mijn IPT optimaliseren?

Je hebt al een individuele pensioentoezegging (IPT) afgesloten en bouwt zo via je vennootschap een aanvullend pensioen op. Kan je in de loop van het contract nog bepaalde wijzigingen doorvoeren?

117455523.jpg
In dit artikel

  1. Maximaliseer je premie

  Je vennootschap betaalt de premie voor de IPT. Die premie kan vrij bepaald worden, met respect voor de 80%-regel, op voorwaarde dat je een regelmatig maandelijks inkomen geniet. Om fiscaal te optimaliseren, ligt de premie dus best zo dicht mogelijk tegen een maximale invulling van de 80%-regel. Je makelaar of boekhouder berekent voor jou wat de maximale premie is. Uiteraard kan je vennootschap er op een bepaald moment voor kiezen om een lagere premie te betalen of zelfs een jaarpremie volledig over te slaan. Hou er wel rekening mee dat je eindkapitaal lager zal liggen als je vennootschap op een bepaald moment lagere of zelfs helemaal geen premies gaat betalen.

   

  2. Wacht niet tot je wettelijk pensioen voor de uitbetaling van het kapitaal

  Het kapitaal wordt uitgekeerd wanneer je met wettelijk pensioen gaat (of wanneer je voldoet aan de voorwaarden van het vervroegd wettelijk pensioen, maar nog wil verder werken). Wil je zo lang niet wachten en heb je dringend geld nodig, dan kan je wel een voorschot vragen op je IPT. Daarbij gelden evenwel drie belangrijke voorwaarden:

  • De mogelijkheid om een voorschot op te vragen, moet voorzien zijn in het reglement van je contract.
  • Je gebruikt het geld voor de aankoop, bouw of verbouwing van een vastgoedproject in de Europese Economische Ruimte (EER).
  • Het vastgoedproject moet tot doel hebben een belastbaar inkomen te genereren en het voorschot moet terugbetaald worden zodra het onroerend goed uit je vermogen verdwijnt.

  Je kan je IPT ook in pand geven van een bulletkrediet en zo op een voordelige manier vastgoed verwerven.

   

  3. Kies voor aanvullende waarborgen

  Met een IPT bouw je een aanvullend pensioen op. Wil je op een bepaald moment ook aanvullende waarborgen genieten, zoals een dekking tegen arbeidsongeschiktheid of overlijden, dan kan je deze in je IPT opnemen. De premie die je hiervoor moet betalen, hangt onder andere af van je leeftijd, beroep, gezondheidssituatie en levensstijl. Daarnaast bestaat de kans dat je, ook afhankelijk van je leeftijd en het verzekerde kapitaal, een medische vragenlijst moet invullen of bij de dokter langs moet gaan voor een controlebezoek.Met een IPT bouw je een aanvullend pensioen op. Wil je op een bepaald moment ook aanvullende waarborgen genieten, zoals een dekking tegen arbeidsongeschiktheid of overlijden, dan kan je deze in je IPT opnemen. De premie die je hiervoor moet betalen, hangt onder andere af van je leeftijd, beroep, gezondheidssituatie en levensstijl. Daarnaast bestaat de kans dat je, ook afhankelijk van je leeftijd en het verzekerde kapitaal, een medische vragenlijst moet invullen of bij de dokter langs moet gaan voor een controlebezoek.

   

  4. Optimaliseer je beleggingsstrategie

  In een IPT kan je beleggen in tak 21 (kapitaalsgarantie en/of een gewaarborgd rendement) en/of in tak 23 (waarbij het rendement afhangt van de resultaten van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen). Als je verzekeraar dit toelaat, is het mogelijk om in de loop van het contract de precieze samenstelling hiervan aan te passen: meer of minder in tak 21/tak 23, andere fondsen … De kans bestaat wel dat hiervoor kosten aangerekend worden. Dit hangt af van maatschappij tot maatschappij.

   

  Via een IPT belegging in fondsen? Dat kan bij NN.

  Deel dit artikel