Hoe fiscaal voordelig een huis kopen als zelfstandige?

Ben je zelfstandige en wil je vastgoed verwerven? Dan beschik je over meerdere interessante opties: een vruchtgebruikconstructie, een voorschot op je VAPZ of IPT, een inpandgave van je pensioenplan of de combinatie van een bulletkrediet met je IPT. Wij lichten deze alvast kort voor je toe.

Fiscaal voordelig een huis kopen als zelfstandige
In dit artikel

  Koop vastgoed via een gesplitste aankoop: naakte eigendom en vruchtgebruik

  Een vaak voorkomende techniek die zelfstandigen toelaat om op een voordelige manier vastgoed te verwerven, is de zgn. vruchtgebruikconstructie. Concreet koopt jouw vennootschap het vruchtgebruik en koop je zelf de naakte eigendom.

  Wanneer het vruchtgebruik afloopt, word je automatisch de volle eigenaar (naakte eigendom + vruchtgebruik) van het pand. Het voordeel is dat de vennootschap doorheen de jaren de grootste investering gedragen heeft, maar het pand uiteindelijk toch jouw privé-eigendom wordt.

  De fiscale administratie houdt evenwel een oogje in het zeil bij vruchtgebruikconstructies. De fiscus wil immers zeker zijn dat zelfstandigen bij vruchtgebruikconstructies niet proberen om onrechtmatig veel kosten door de vennootschap te laten dragen. In dat kader is de zgn. waardering van het vruchtgebruik cruciaal. Binnen een totaal van 100% (naakte eigendom en vruchtgebruik) wordt een verdeling opgesteld. Deze waardering van het vruchtgebruik gebeurt op basis van de jaarlijkse huurwaarde van het betrokken pand.

  Vraag een voorschot op je VAPZ of IPT

  De kans bestaat dat je voor de aankoop van een pand een krediet nodig hebt. Om het privégedeelte (gedeeltelijk) te financieren, kan je ook een beroep doen op je Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of Individuele Pensioentoezegging (IPT).

  Zo kan je immers, voor de aankoop van vastgoed, onder bepaalde voorwaarden een voorschot vragen op de reserve in de contracten. In ruil voor het voorschot betaal je dan mogelijk een intrestvoet aan je verzekeraar, al hangt dat af van je contractvoorwaarden. Je kan het voorschot op een later tijdstip terugbetalen of niet. In het laatste geval zal het uiteindelijke pensioenkapitaal (dat je ontvangt na aftrek van het voorschot) uiteraard lager liggen.

  Geef je aanvullend pensioenplan in pand

  Je kan je VAPZ –, POZ-  of IPT-contract(en) ook in pand geven aan de financiële instelling die je een krediet verstrekt. Hierbij wordt het krediet op de einddatum afgelost door de uit te keren kapitalen in deze contracten.

  Combineer een IPT met een bulletkrediet

  Er is nog een interessant alternatief: als je een bulletkrediet onderschrijft en dit combineert met een IPT, kun je je project voordelig financieren. Je leest hier alles over de aankoop van vastgoed via de IPT en een bulletkrediet.

  Bekijk hier de pensioenoplossingen van NN voor zelfstandigen.

  Graag een pak méér weten over pensioensparen? | NN Insurance Belgium

  Meer weten over pensioensparen?

  Deel dit artikel