Is een VAPZ interessant voor de aankoop van vastgoed?

Ben je zelfstandige en heb je een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen afgesloten? Wel, dan kan je deze contracten op een zeer voordelige manier gebruiken als je vastgoed wil kopen, bouwen of verbouwen. We zetten de verschillende opties voor je uiteen.

bbm_gettyimages-535869537.jpg
In dit artikel

  Je kan de VAPZ op twee manieren inzetten voor jouw vastgoedplannen: via een voorschot of via een inpandgave.

  Voorschot

  Stel, je bent zelfstandige en wil een huis kopen aan de kust dat je voorlopig wenst te verhuren. Je beschikt echter over te weinig eigen kapitaal om het aankoopbedrag meteen te betalen. Je kan in dat geval een voorschot op je VAPZ nemen. Het is immers perfect mogelijk om de de reserve in je VAPZ te gebruiken om onroerende goederen te kopen, bouwen of verbouwen.

  Op het gedeelte dat je als voorschot ontvangt, betaal je mogelijk een intrest of een eenmalige, forfaitaire fee. Dat hangt af van de voorwaarden van je VAPZ-contract. Elke verzekeraar voert op dit vlak zijn eigen commerciële politiek. Je kan ervoor kiezen om het ontleende bedrag na een tijd terug te betalen of niet. In dat laatste geval wordt het uitgekeerde voorschot in mindering gebracht van het eindkapitaal.

  Opgelet, ook op het uitgekeerde voorschot betaal je taksen op het moment dat het resterende kapitaal van het contract uitbetaald wordt.

  Voorbeeld

  Je hebt een VAPZ. Op je 50ste wil je een appartement aan zee kopen. Je vraagt een voorschot op de reserve in jouw VAPZ op van 75.000 euro. Je betaalt hiervoor een intrest aan de verzekeraar tot je 65ste. In tussentijd blijft die 75.000 euro je echter ook intresten opleveren in je VAPZ, ook al is ze intussen aan je uitgekeerd. Op de eindvervaldag van jouw VAPZ, op je 65ste dus, wordt het resterende bedrag uitbetaald (je voorschot van 75.000 euro wordt in mindering gebracht).

  Inpandgave

  Een andere mogelijkheid bestaat erin om jouw VAPZ in pand te geven aan een bank of verzekeraar die op basis hiervan een hypotheeklening toekent. Concreet zal je dan verder de VAPZ-premies blijven betalen, waarna op de eindvervaldag het kapitaal van je pensioenplan gebruikt wordt om jouw lening in één keer terug te betalen. Tijdens de duur van de lening betaal je wel nog intresten op de ontleende som.

  Deel dit artikel