De Belg maakt zich financieel meer zorgen dan ooit tevoren!

Van 7 tot en met 18 maart 2022 peilden NN en het onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville naar de gemoedsrust van de Belg op financieel vlak. Uit deze inmiddels zesde editie van de Financiële Gemoedsrust Barometer blijkt dat de Belg zich meer zorgen maakt dan ooit tevoren over zijn financiën. De inflatie, de forse toename van de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben daar ongetwijfeld mee te maken.

	GettyImages-1150533051.jpg
In dit artikel

    Sinds de lancering van de Financiële Gemoedsrust Barometer in 2020 stond de index nooit lager! Met 57,9 scoort de Financiële Gemoedsrust Index in maart 2022 maar liefst 3,3 punten lager dan een jaar eerder.

     

    Minder dan de helft is optimistisch over de toekomst

    Welke factoren hebben een belangrijke impact op onze financiële gemoedsrust? Uit de studie komen vooral de spaarreserves, de gezondheid, het hebben van schulden (andere dan leningen bij een financiële instelling) en het gezinsinkomen naar voor als cruciale parameters. Zo blijkt dat wie kampt met openstaande schulden, in slechte gezondheid verkeert en over minder dan drie maanden spaarreserves beschikt, de laagste gemoedsrust kent. Mensen die meer dan een jaar aan spaarreserves bezitten, hebben dan weer over de hoogste financiële gemoedsrust.

    Ook ons optimisme over de toekomst heeft een knauw gekregen. Zo is vandaag slechts 45% van de Belgen positief gestemd over de toekomst, waar dat een jaar geleden nog 56% was. 47% is er bijna zeker van dat er binnenkort een nieuwe financiële crisis aankomt. Een jaar geleden was dit slechts 31%. En 27% noemt zichzelf gefrustreerd omdat hij nooit de dingen zal krijgen die hij in het leven wenst.

     

    Veel zorgen over financiële situatie

    49% van de deelnemers aan de studie maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Ook dit cijfer lag nooit hoger. Vooral de inflatie en de impact ervan op spaargeld en beleggingen maakt mensen ongerust. Dat is niet onlogisch: nu we om de oren geslagen worden met steeds stijgende inflatiecijfers, worden mensen zich meer en meer bewust van de gevolgen ervan. Het vertrouwen om te beleggen daalde tot 39%: dat is 8% lager dan in oktober 2021.

     

    Welke oplossingen zijn voorhanden?

    Het spreekt voor zich dat je zelf weinig kan veranderen aan fenomenen zoals inflatie, en de oorlog in Oekraïne. Toch is het belangrijk om op zoek te gaan naar oplossingen met het oog op financiële bescherming, en zo eventuele ongerustheid tegen te gaan.

     

    Tip 1: Stel een financieel plan op

    Breng al je inkomsten en uitgaven in kaart. Dat kan vaak heel erg eenvoudig via een app. Je inkomsten gaan vaak verder dan louter je loon. Denk bijvoorbeeld aan kindergeld, maaltijdcheques, een dertiende maand, … Hou bij je uitgaven niet alleen rekening met je vaste kosten (woonkrediet, energiefacturen, verzekeringen, gemeentebelasting, …), maar ook met de kosten voor levensonderhoud (boodschappen, kleding, …). Vergeet ook de extraatjes niet, zoals een reis of citytrip. Eenmaal je overzicht volledig is, heb je een duidelijk zicht op hoeveel je elke maand over hebt. Hopelijk kan je van dat saldo nog een beetje sparen.

     

    Tip 2: Beperk je uitgaven

    Het leven wordt steeds duurder. Daarom alleen al is het belangrijk om je uitgaven onder controle te houden. Door prijzen met elkaar te vergelijken, kan je soms een mooie besparing realiseren. Het beste voorbeeld is de kost voor gas en elektriciteit of voor internet en telefonie. Maak gebruik van vergelijkingssites om de beste deal voor jou te vinden.

     

    Tip 3: Probeer systematisch te sparen

    Tracht elke maand een vast bedrag opzij te leggen. Werk met een automatische betalingsopdracht, zodat je niet in de verleiding komt om dit bedrag alsnog uit te geven. Je kan het naar een spaarrekening sluizen, maar die levert je nauwelijks rendement op. En met de huidige inflatiecijfers verlies je op die manier heel wat koopkracht. Je kiest daarom beter voor een spaar- of beleggingsoplossing in tak 23 (zie tip 4).

     

    Tip 4: Bescherm je spaargeld tegen inflatie

    Sparen of beleggen in tak 23, waarbij je rendement afhangt van onderliggende beleggingsfondsen, geeft je mogelijk uitzicht op een hoger rendement en wapent je om de inflatie te counteren. Als de beleggingsfondsen waarin je geïnvesteerd hebt, het goed doen, dan kan je een mooi rendement boeken. De keerzijde is evenwel dat je, als de financiële markten het slecht doen, geld kunt verliezen. Jij draagt immers het beleggingsrisico.

     

    Tip 5: Bescherm ook je aanvullend pensioen tegen inflatie

    Ook bij de opbouw van een aanvullend pensioen is het belangrijk om rekening te houden met de inflatie. Spaar je voor later via pensioensparen, langetermijnsparen, een groepsverzekering, POZ of IPT, dan kies je ook best voor tak 23. Lees hier uitgebreid hoe je in het kader van je aanvullend pensioen de inflatie kunt tegengaan en je koopkracht kunt behouden.

     

    Tip 6: Denk na over de financiële gevolgen van een overlijden

    Een overlijden van jezelf of je partner kan grote financiële gevolgen hebben. Een inkomen verdwijnt, terwijl de vaste kosten nagenoeg dezelfde blijven. Een overlijdensverzekering beschermt je tegen financiële problemen. Hoe jonger je bent als je deze onderschrijft, des te lager de premie.

     

    Conclusie: maak werk van je financiële bescherming! Het zal je ongerustheid doen dalen en je financiële zekerheid vergroten.

     

    Check zelf je financiële gemoedsrust

    Zelf weten hoe het met je financiële gemoedsrust gesteld is, doe dan de test op https://www.nn.be/nl/financiele-gemoedsrust.

     

    Deel dit artikel