“We spreken over pensioengerechtigd zijn, waarom moet het dan?”

Binnenkort zal de overheid broodnodige pensioenhervormingen aankondigen. Maar hoe kijken de Belgen vandaag naar hun pensioen? Wat verwachten ze van die periode in hun leven? En bereiden ze zich hier al dan niet op voor? We vroegen het aan enkele Belgen in verschillende levensfases, met elk hun eigen interesses. Filip Lemaitre (63) startte op zijn 59ste met een nieuwe onderneming waarvan hij hoopt dat de investering later zijn spaarpotje kan worden. 

We spreken over pensioengerechtigd zijn, waarom moet het dan?
In dit artikel

    Wat verwacht jij van je pensioen? 

    “Vooral dat ik mag kiezen wanneer ik met pensioen ga. We zijn allemaal pensioengerechtigd. Het woord zegt het zelf, het is een recht. En toch zijn er zo veel mensen die aan hun 65 jaar met pensioen moeten. Dat klopt toch niet? Het mag geen dwang zijn, maar een vrije keuze. We moeten verder kijken dan leeftijd en meer vrijheid en verantwoordelijkheid geven aan het individu, zowel wat het startpunt als wat de invulling van die periode betreft.”

    Belemmeren werkende 65-plussers jong talent op de werkvloer?

    “Absoluut niet! Ten eerste is de vervangingsratio lang niet hoog genoeg. Er zijn simpelweg niet genoeg jongeren om al die 65-plussers te vervangen. En ten tweede, heb je voor veel jobs maturiteit nodig. En die verwerf je vaak pas op latere leeftijd. De vraag mag niet zijn of je te oud bent om op de werkvloer actief te zijn. De vraag is of je nog meerwaarde kan bieden en of het voor jou zinvol aanvoelt. Als je op beide ‘ja’ antwoordt, kan je aan de slag blijven en hinder je niemand.”

    Maar lang niet iedereen wil tot zijn 65 werken. Wat doen we daaraan?

    “Pensioen is een recht, dus als je met pensioen wil gaan, moet je dat ook ongegeneerd kunnen. Maar hoe dan ook zullen we door onze stijgende levensverwachting langer moeten werken. De werkmotivatie hooghouden is hierbij belangrijk. Daarvoor zullen we onze loopbanen moeten herdenken. Want vandaag zijn deze te uniform. Onze jobs moeten langer interessant blijven. En met loonsopslag alleen zullen we dit niet verwezenlijken. Demotie kan naast promotie ook een alternatief zijn om een loopbaan minder voorspelbaar te maken.” 

    Hoe bereid jij je financieel voor op je pensioen?

    “Door te werken ;). Toen ik 59 was, startte ik met bureau50. We adviseren en ondersteunen bedrijven, overheden en organisaties bij het ontwikkelen en vermarkten van producten en diensten voor de 50-plusser. Daar wil ik graag nog lang mee doorgaan. Daarnaast geloof ik ook in de zekerheden van vastgoed en laat ik me vooral bijstaan door mijn bank. Een echte backplanning heb ik niet, maar ik ben me er wel van bewust dat ik, eenmaal op pensioen, niet al mijn spaarcenten snel hoef te spenderen maar dan wel mijn uitgavenpatroon zal moeten bijstellen. Wat je vaak ziet is dat mensen bij de start van hun pensioen snel nog hun ‘laatste’ auto kopen en die ‘laatste’ renovaties doen. Wat we vergeten is dat we waarschijnlijk ook nog die wagen zullen overleven én extra centen zullen nodig hebben voor zorg.”

    Wat verwacht je van de pensioenhervormingen?

    “Ik hoop dat het minimumpensioen van 1500 EUR erdoor komt. Ook een combinatie van werk en pensioen kan meer gestimuleerd worden. Een soort van overgangsstatuut lijkt me interessant. Bij wie financieel niet rondkomt tijdens zijn pensioen, is de kans groter dat ze ziek worden en op die manier een extra kost voor de maatschappij zijn. Daarnaast consumeren ze minder wat ook economische gevolgen zal hebben. Dat laatste mag je niet onderschatten, het is belangrijk om zo’n grote groep mensen actief én koopkrachtig te houden. Welvaart onderhoudt het individu, maar ook de anderen.”

    Lees hier hoe Bart (46) en Charlotte (28) naar hun pensioen kijken. 

    Wil je meer weten over de resultaten van de Financiële Gemoedsrust Barometer met focus op pensioen? Klik dan hier.

    De Pensioenvisie van levensverzekeraar NN

    De pensioenvisie van NN

    In een samenleving waarin we met z’n allen langer leven, heeft ons pensioenstelsel nood aan een verjongingskuur. Want het huidige systeem is niet langer aangepast aan onze maatschappij. Door onze stijgende levensverwachting brengen we meer tijd door in pensionering, waardoor we meer financiële middelen nodig hebben. Op professioneel gebied veranderen we sneller van werkgever en van statuut. Pauzes in je loopbaan inlassen om jezelf bij of om te scholen, worden essentieel om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. En ook privé blijft lang niet iedereen zijn hele leven bij dezelfde partner. Dit zijn allemaal elementen waar het pensioensysteem vandaag onvoldoende rekening mee houdt, waardoor de betaalbaar-, billijk- en adequaatheid ervan in het gedrang komt.

    Het is tijd om na te denken over een upgrade van ons systeem.

    Lees hier de pensioenvisie van levensverzekeraar NN

    Deel dit artikel