28, alleenstaand en net een appartement gekocht – denk je dan al aan je pensioen?

Amper 10% van de 18- tot 34-jarigen scoort zichzelf goed op het gebied van pensioenplanning (= 8 op 10, of meer). 55% buist zichzelf. Dat blijkt uit de laatste resultaten van de Financiële Gemoedsrust Barometer van NN. Wij gingen in gesprek met Charlotte. Deze 28-jarige producer kocht als alleenstaande net haar eigen appartement en is zich goed bewust van haar pensioenspaarpot. “Mensen van mijn leeftijd denken vaak dat je veel geld moet hebben alvorens je kan sparen, investeren of beleggen, maar ik heb geleerd dat dat niet zo is.”

28, alleenstaand en net een appartement gekocht – denk je dan al aan je pensioen?
In dit artikel

  Wanneer verwacht jij op pensioen te gaan?

  Stiekem hoop ik dat ik op mijn 50ste al op pensioen kan (lacht). Een realistischer scenario is natuurlijk alles boven de 67 jaar. En dat schrikt me niet af. We leven met z’n allen langer en blijven ook langer fit en gezond. 70 is nu al het nieuwe 65, dus ik vermoed dat het voor ons vrij natuurlijk zal aanvoelen om op een latere leeftijd nog aan het werk te zijn. 

  Kunnen werken en pensionering samengaan voor jou?

  Graag! Werken houdt je jong, het verplicht je om dingen bij te leren en het zorgt ervoor dat je voeling behoudt met verschillende generaties. Ik zou dit niet willen missen. Daarnaast doe ik mijn job ook echt graag, ik haal er plezier uit. Zolang dat het geval is, schrikt werken mij niet af. Wél zou ik het werkritme graag aanpassen. Moest het financieel haalbaar zijn, dan zou ik vandaag al 4/5e of part-time werken. Op die manier kan je het ook langer volhouden. Maar de financiële realiteit laat dit vandaag niet toe, we moeten te veel kosten gedekt krijgen. 

  Je pensioenperiode is nog veraf, maar wat verwacht jij ervan?

  In een ideaal scenario kan ik veel reizen en tijd doorbrengen met vrienden, familie en hopelijk ook met mijn kleinkinderen. Ik vind het best stresserend dat ik er zelf moet voor zorgen dat ik dit kan verwezenlijken en tegen die tijd financieel sterk genoeg sta om dit te kunnen doen. Ik wil niet inboeten op mijn levenstandaard na pensionering.

  Bereid je jou hier financieel op voor?

  Ja. Ik heb net een appartement gekocht waar ik zelf ga wonen, maar ik zie het ook als investering voor later. Daarnaast doe ik aan pensioensparen. Het zijn mijn ouders die mij daartoe hebben aangezet vanaf het moment dat ik een eerste job had. Dankzij hen laat ik me ook adviseren bij de bank waardoor ik een gevarieerd portfolio aan spaarproducten heb. Vroeger dacht ik dat beleggen iets voor de rijken is, maar nu weet ik dat dat niet zo is. Op deze manier hoop ik me financieel goed voor te bereiden op later. Maar ik heb geen idee hoeveel ik nu echt moet bijeen sparen tegen mijn pensioenleeftijd. 

  Welke rol is er weggelegd voor de overheid?

  Zolang ik afdraag op mijn loon en bijdraag aan de sociale zekerheid, verwacht ik return tijdens mijn pensioen. Dat lijkt me niet meer dan logisch. Al hoop ik met mijn eigen spaarinspanningen ervoor te zorgen dat ik later niet afhankelijk ben van de overheid. 

  Lees hier hoe Bart (46) en Filip (63) naar hun pensioen kijken. 

  Wil je meer weten over de resultaten van de Financiële Gemoedsrust Barometer met focus op pensioen? Klik dan hier.

  De Pensioenvisie van levensverzekeraar NN

  De pensioenvisie van NN

  In een samenleving waarin we met z’n allen langer leven, heeft ons pensioenstelsel nood aan een verjongingskuur. Want het huidige systeem is niet langer aangepast aan onze maatschappij. Door onze stijgende levensverwachting brengen we meer tijd door in pensionering, waardoor we meer financiële middelen nodig hebben. Op professioneel gebied veranderen we sneller van werkgever en van statuut. Pauzes in je loopbaan inlassen om jezelf bij of om te scholen, worden essentieel om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. En ook privé blijft lang niet iedereen zijn hele leven bij dezelfde partner. Dit zijn allemaal elementen waar het pensioensysteem vandaag onvoldoende rekening mee houdt, waardoor de betaalbaar-, billijk- en adequaatheid ervan in het gedrang komt.

  Het is tijd om na te denken over een upgrade van ons systeem.

  Lees hier de pensioenvisie van levensverzekeraar NN

  Deel dit artikel