Wat is een pensioenspaarfonds?

Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun toekomstig pensioen. Het is niet alleen duidelijk dat we met zijn allen langer zullen moeten werken, het is ook vrij zeker dat het wettelijke pensioen, niet zal volstaan om de levensstandaard na pensionering te behouden. En wellicht zelfs niet om een comfortabele oude dag door te brengen. Daarom is het belangrijk om zelf te sparen voor een aanvullend pensioen, bijvoorbeeld via pensioensparen met fiscaal voordeel.

pensioenspaarfonds NN
In dit artikel

  Pensioensparen via een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering

  Je kan aan pensioensparen doen via een pensioenspaarfonds of via een pensioenspaarverzekering.

  • Kies je voor een pensioenspaarfonds, dan doe je aan pensioensparen bij de bank via een gemeenschappelijk beleggingsfonds. Je rendement hangt dus af van de prestaties van dat fonds op de financiële markten.
  • Opteer je voor een pensioenspaarverzekering, dan doe je aan pensioensparen bij een verzekeringsmaatschappij. Je kan dan kiezen tussen twee formules:
   • een pensioenspaarverzekering in tak 23, waarbij je rendement gekoppeld is aan één of meerdere beleggingsfondsen
   • een pensioenspaarverzekering in tak 21, waarbij je een gewaarborgde intrestvoet krijgt, eventueel aangevuld met een winstdeelname.

   

  Fiscaal voordeel via pensioenspaarfonds

  Doe je aan pensioensparen, dan levert dit je een fiscaal voordeel op. Hoeveel dit belastingvoordeel precies bedraagt, hangt af van het stelsel dat je kiest:

  • Stelsel 1: je stort maximaal € 990 (in 2022). Je fiscaal voordeel bedraagt dan 30%. Maximaal krijg je dus een fiscale bonus van € 297 (30% van € 990).
  • Stelsel 2: je stort meer dan € 990, maar maximaal € 1.270 (bedragen voor 2022). Dan bedraagt je belastingvoordeel 25%, of maximaal € 317,50 (25% van € 1.270). Je doet er in dit geval wel goed aan om op jaarbasis minstens € 1.188 te storten, want anders ligt je belastingvoordeel lager dan in stelsel 1.

  Het belastingvoordeel is trouwens hetzelfde bij een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering.

   

  Hoe wordt de uitkering van een pensioenspaarfonds belast?

  Als je minstens eenmaal een belastingvoordeel genoten hebt via het pensioensparen, dan zal de uitkering van het pensioenkapitaal belast worden tegen een fiscaal tarief van 8%. Bij een pensioenspaarfonds gebeurt dit weliswaar aan de hand van een fictief rendement van 4,75%. Als jouw werkelijk rendement lager ligt, betaal je dus belastingen op een rendement dat je niet gekregen hebt. Bij een pensioenspaarverzekering wordt de eindbelasting van 8% toegepast op de opgebouwde reserve, en dus op je reële rendement.

   

  Wanneer wordt de uitkering van je pensioenspaarfonds belast?

  Ben je vóór je 55ste begonnen met pensioensparen, dan betaal je op je 60ste de eindbelasting van 8%. Interessant is in dat geval dat je op de stortingen na je 60ste en tot je 64ste nog wel een fiscaal voordeel krijgt, maar dat het kapitaal dat ermee gevormd wordt niet meer belast wordt. Ben je pas na je 55ste gestart met pensioensparen, dan betaal je diezelfde 8% eindbelasting op de 10de verjaardag van je contract.

   

  Waarom kiezen voor een pensioenspaarfonds?

  Via een pensioenspaarfonds krijg je mogelijk uitzicht op een hoger rendement dan bij een pensioenspaarverzekering in tak 21. Je loopt natuurlijk wel een financieel risico: als de fondsen zwak presteren, kan je rendement laag uitvallen of zelfs negatief zijn. Een pensioenspaarfonds is dan ook vergelijkbaar met een tak 23-pensioenspaarverzekering: ook die belegt immers in fondsen. 

   

  Lees hier alles over de pensioenspaarverzekering van NN.

   

  Graag een pak méér weten over pensioensparen? | NN Insurance Belgium

  Meer weten over pensioensparen?

  Deel dit artikel