Vrouwen zijn financieel minder goed voorbereid dan mannen.

Dankzij de tweede Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN kunnen we dieper ingaan op de financiële gemoedsrust van bepaalde doelgroepen. De tweede meting brengt een ongelijkheid aan het licht tussen mannen en vrouwen op vlak van financiële gemoedsrust.

Vooral vrouwen tussen de 35 en 49 jaar scoren opvallend lager financiële op de gemoedsrustindex dan mannen, zij behalen een score van 55,8 op 100, terwijl een man gemiddeld 60,8 op 100 scoort.

Deze groep vrouwen heeft minder spaarproducten en is financieel gezien minder goed voorbereid op zijn pensioen.

Vrouwen minder financieel
In dit artikel

    De belangrijkste cijfers op een rijtje:

    • Vrouwen tussen de 35 en de 49 jaar hebben opvallend minder spaarproducten dan mannen. Zij doen minder vaak aan pensioensparen dan mannen (56% vs. 62%), genieten minder van een aanvullend pensioen van de werkgever (45% vs. 54%) en hebben minder aandelen, fondsen, obligaties of andere financiële producten (24% vs. 35%).
    • Gemiddeld geeft amper 19% van de Belgen zijn algemene kennis over pensioenplanning een score van 8 op 10 of meer en meer dan de helft van de Belgen buist zichzelf (51% geeft zichzelf een score van 5 of minder op 10). Opnieuw geven vrouwen zichzelf steevast een lagere score dan mannen. Zowel op algemene financiële kennis als op kennis over pensioenplanning. Hoe ouder de Belg wordt, hoe meer financiële kennis ze vergaren, maar de kloof tussen mannen en vrouwen blijft.

     

    Over de Financiële Gemoedsrust Barometer

    NN publiceert elke 6 maanden de Financiële Gemoedsrust Barometer. Deze tool brengt in kaart hoe gerust de Belg zich voelt met betrekking tot zijn financiële situatie en bevat ook concrete tips om te zorgen voor een grondige financiële planning.

    De barometer houdt rekening met de financiële angsten van de Belg, alsook met zijn financiële toekomst, kennis en welzijn. De Nationale Geluksonderzoeken (UGent-NN) van de afgelopen jaren toonden aan dat het ervaren van gemoedsrust en de financiële situatie een belangrijke impact hebben op het algemene geluksgevoel van de Belg. De Financiële Gemoedsrust Barometer brengt beide elementen samen.

    Dit zijn de scores van de afgelopen Financiële Gemoedsrust Barometers:

    • Mei 2020: 60,1/100
    • November 2020: 59,7/100

    Check zelf je financiële gemoedsrust

    Wil je zelf testen hoe het gesteld is met jouw financiële gemoedrust, doe dan de test op https://www.nn.be/nl/financiele-gemoedsrust. Je vindt er ook heel wat praktische tips.

    In mei 2021 staat een nieuwe bevraging voor de Financiële Gemoedsrust Barometer gepland. We houden je uiteraard op de hoogte.

    Deel dit artikel