Van spaargeld tot burn-out: de factoren die de financiële gemoedsrust van zelfstandigen beïnvloeden

De nieuwe resultaten van de halfjaarlijkse Financiële Gemoedsrustbarometer laten zien dat zelfstandigen met meer financiële gemoedsrust (61,9) de wintermaanden ingaan dan vorige jaar (58,1) toen inflatie en hoge energieprijzen heersten.

van_spaargeld_tot_burn-out
In dit artikel

    Financiële gemoedsrust begint met een buffer van zes maanden netto-inkomen

    Drie aspecten zijn bepalend voor de belangrijkste verschillen in financiële gemoedsrust tussen zelfstandigen, namelijk de hoeveelheid spaargeld, de gezondheidstoestand en het hebben van schulden (naast lopende leningen bij een financiële instelling). Aan de hand van deze parameters zien we een indeling in vijf duidelijke groepen.

    • De topgroep met een financiële gemoedsrustscore van 76,5 op 100 beschikt over een sterke financiële buffer met meer dan 12 maanden inkomen aan spaarreserves en beleggingen.
    • De hooggemiddelde groep (67,4) kan tussen de 6 en 12 maanden verder zonder inkomen.
    • De drie andere groepen hebben minder dan zes maanden reserves en staan er zwakker voor bij een financiële tegenslag of onverwachte uitgave.
      • De groep die gemiddeld scoort op de financiële gemoedsrustindex (60,9) is in goede gezondheid.
      • De laaggemiddelde groep (52,8) heeft een te lage financiële buffer, blaakt niet van gezondheid maar is wel schuldenvrij (andere dan leningen).
      • De laagste gemoedsrust (41.0) is bij zelfstandigen die het moeilijk hebben:   openstaande schulden, niet in goede gezondheid zijn en lage spaarreserves.

     

    Burn-out: meer dan alleen een gezondheidskwestie

    De septembermeting ging dieper in op burn-out. 13% van de zelfstandigen verkeert in de gevarenzone (rood) voor burn-out , wat betekent dat ze eigenlijk al ‘opgebrand’ zijn. Een bijkomende 9% bevindt zich in de oranje zone, wat suggereert dat ze ook risico lopen. Gelukkig bevindt het merendeel, 78%, zich in de groene zone.

    Aan zelfstandigen die in de rode zone zitten, is ons advies helder. Raadpleeg zo snel mogelijk de huisarts of een expert op het vlak van mentaal welzijn. Maar hier knelt het schoentje. Helaas blijkt uit de gegevens dat er nog steeds een stigma rond burn-out heerst. Wie in de hoogrisicozone zit, vindt vaker dat burn-out geen echte ziekte is en zou er zich voor schamen.

    Burn-out voorkomen is niet enkel belangrijk voor je gezondheid en welzijn. De financiële impact kan groot zijn. Zo berekenden we dat een burn-out gemiddeld € 79.900 aan inkomensverlies kan kosten en dat proactief ingrijpen is de meeste gevallen financieel voordeliger. Het verband met financiële gemoedsrust is vlug gemaakt. Zelfstandigen met (hoog)risico op burn-out (oranje of rood) hebben een significant lagere financiële gemoedsrust (46,0) dan deze in de groene zone (66,5).

     

    Check zelf je financiële gemoedsrust

    Wil je zelf testen hoe het gesteld is met jouw financiële gemoedrust, doe dan de test op https://www.nn.be/nl/financiele-gemoedsrust. Je vindt er ook heel wat praktische tips.

     

    Deel dit artikel