Mag je bijverdienen als je met brug- of vervroegd pensioen gaat?

Ja, je mag bijverdienen als je met brugpensioen of vervroegd pensioen bent. Maar er gelden strikte voorwaarden. Je ontdekt ze hier.

bbm_gettyimages-934133260.jpg
In dit artikel

  Bijverdienen als je met brugpensioen bent

  Ben je met brugpensioen, alias werkloos met bedrijfstoeslag (SWT), dan kan je geen nevenactiviteit aanvatten. Anders dreig je jouw recht op werkloosheidsuitkeringen te verliezen. Tenzij in de volgende scenario’s:

  • wanneer je niet bent ontslagen in het kader van een erkenning van jouw bedrijf als zijnde in moeilijkheden of herstructurering:
   • als je bent ontslagen vóór 01.01.2015;
   • indien je weliswaar na 31.12.2014 bent ontslagen, maar de SWT-voorwaarden hebt "vastgeklikt" op basis van de regeling vóór 2015 (enkel voor de regelingen "58 jaar met lange carrière" en "60 jaar");
  • wanneer je wel bent ontslagen in het kader van een erkenning van jouw bedrijf als zijnde in moeilijkheden of herstructurering: indien de begindatum van de periode van erkenning is gelegen vóór 09.10.2014.
  • wanneer je deze activiteit uitoefent in het kader van het voordeel “Springplank naar zelfstandige”.

   

   

   

  Hoeveel mag je bijverdienen als je met vervroegd pensioen bent?

  Hier lees je tot welk bedrag je mag bijverdienen als je met vervroegd pensioen bent.

  Opgelet, als je de grenzen overschrijdt, dan wordt je pensioen gedurende het jaar van de overschrijding verminderd of geschorst. De vermindering of de schorsing van het pensioen hangt af van het percentage van de overschrijding.


  Overschrijd je het grensbedrag:

  • met minder dan 100%: je pensioen wordt met een evenredig percentage verlaagd;
  • met meer dan 100%: je pensioen wordt geschorst voor het volledige kalenderjaar en moet het daaropvolgende jaar helemaal terugbetaald worden.

  Interessant is ook dat je tijdens je vervroegd pensioen een zelfstandige activiteit kunt opnemen.

   

  Bijverdienen als je met wettelijk pensioen bent?

  Ben je 65 jaar en met wettelijk pensioen, dan mag je onbeperkt bijverdienen. Hetzelfde geldt als je een loopbaan van minstens 45 jaar achter de rug hebt. Onbeperkt betekent echter niet onbelast. Hier lees je meer over bijverdienen na je wettelijk pensioen.

   

  Ontdek hier alles over de oplossingen van NN om te sparen voor een aanvullend pensioen.

   

  Meer weten over pensioensparen?

  Deel dit artikel