Hoe bescherm je je mentale en financiële gezondheid als zelfstandige?

Zelfstandigen vinden zich minder vatbaar voor een burn-out dan andere beroepscategorieën, zo blijkt uit de Financiële Gemoedsrust Barometer. Ja, ze hebben veel veerkracht. Maar de uitzonderlijk hoge inflatie, de zware energiefacturen en de oorlog hebben impact op iedereen. Harder werken is de oplossing voor zo’n 3 op de 10 ondernemers, zo blijkt. Samen met de Tijd en een reeks van experten gingen we dieper in op de mentale wellbeing van de zelfstandigen

online_posts_nn_-_2022-10-11t084635.143.png
In dit artikel

  Is burn-out een taboe bij zelfstandigen?

  Uit de recente Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN blijkt dat zelfstandigen zichzelf minder vatbaar vinden voor een burn-out dan loontrekkenden. Is dit echt zo of verwaarlozen zelfstandigen hun mentaal welzijn? Waarop kunnen ze letten? Valérie Heremans van levensverzekeraar NN en Elke Geraerts, burn-out expert en CEO van Better Minds at Work lichten toe.

  Klik hier om het hele artikel te lezen.

   

  Hoe bescherm ik me financieel als zelfstandige als ik uitval door een burn-out?

  Als je als zelfstandige geveld wordt door een burn-out, valt je inkomen weg terwijl de kosten blijven lopen. Bart Chiau, expert bij levensverzekeraar NN, licht toe welke bescherming de sociale zekerheid biedt en welke stappen je zelf kan ondernemen.

  Klik hier om het hele artikel te lezen.

   

  Werk en privé zijn niet te scheiden bij burn-out: extra risico voor zelfstandigen?

  Vaak wordt een burn-out gezien als een werkgerelateerd probleem. ‘Als psycholoog, relatie-en gezinstherapeut wordt het me steeds duidelijker dat je werk en privé niet kan scheiden,’ zegt Paul Castelijns van de Interactie-Academie in Antwerpen. Hetzelfde ziet hij in het onderzoek dat hij voert aan de UGent en KU Leuven naar het samenspel tussen de werk en privé bij burn-outklachten.

  Klik hier om het hele artikel te lezen.

   

  Meer weten?

  NN biedt nu ook bijkomende diensten rond burn-out preventie bij de verzekering gewaarborgd inkomen. Bescherm jezelf voor het onverwachte. Meer weten over de preventieve mentale ondersteuning? Klik hier.

   

   

   

  Deel dit artikel