Meer dan 1 op 3 zelfstandigen ziet inkomen dalen

Uit de zomermeting van de Financiële Gemoedsrustbarometer van NN blijkt dat de hogere levenskosten zelfstandigen heel wat kopzorgen baren. Meer dan 1 op 3 zelfstandigen zag hun inkomen immers dalen sinds vorige zomer. De gemiddelde financiële gemoedsrustindex bedraagt voor zelfstandigen op dit moment 63 op 100. Ze doen het op dat vlak verrassend beter dan de gemiddelde loontrekkende, die 59 op 100 scoren. Ook de zen-score van zelfstandigen bedraagt 63 op 100. NN ging op zoek naar de factoren die een invloed hebben op de financiële gemoedsrust en de zen-score van zelfstandigen. 

GettyImages-938487040.jpg
In dit artikel

  Ondanks geldzorgen, administratie en hoge werkdruk houden zelfstandigen stressniveau onder controle

  De hoge inflatie en stijgende energiekosten treffen onze maatschappij overal – ook bij zelfstandigen eist dit zijn tol. 59% van de zelfstandigen geeft aan dat ze hierdoor hun manier van zakendoen moesten aanpassen. Drastische veranderingen zijn in sommige gevallen ook noodzakelijk, want meer dan 1 op 3 zelfstandigen gaf aan dat hun inkomen is gedaald in vergelijking met vorige zomer. Opvallend is dat zelfstandigen de impact van inflatie en hogere energiekosten in de eerste plaats zelf opvangen, namelijk door harder te werken om een grotere omzet te behalen (27%).

  Om het stressniveau van zelfstandigen te illustreren, onderwierp NN hen aan de Zentest, een academisch gevalideerde schaal die het stressniveau van de afgelopen maanden meet. De zen-score bij zelfstandigen bedraagt 63 op 100. Ook hun financiële gemoedsrust is 63 op 100. Ongeveer 2 op 3 zelfstandigen weet hun stressniveau algemeen gesproken onder controle te houden, maar 1 op 3 maakt zich zorgen. Een lage zen-score wordt voornamelijk bepaald door geldzaken, zowel op professioneel als op privé-vlak. Zo zijn veel zelfstandigen bezorgd door een stijging van de kosten (32%), maken ze zich zorgen of ze hun omzet wel kunnen behouden of laten groeien (31%), en krijgen ze stress omdat ze hun inkomen zagen dalen (25%). Op professioneel vlak zorgen ook de administratie (37%), de hoge werkdruk (23%) en de daaraan gekoppelde work-life balance (29%) voor extra stress.

  Tips om een zen-master te worden

  Op basis van hun uitslag op de zen-test werden de zelfstandigen die deelnamen aan het onderzoek, in 4 categorieën gedeeld: de 4 zen-profielen. 34% van de zelfstandigen zijn zen-masters. 33% zijn zekerspelers. De rest behoort tot de zorgenmakers (28%) en de zenuwpezen (5%). Samengeteld zitten dus 67% van de zelfstandigen in de zogenaamde ‘groene zone’, maar hoe doen ze dat zelfs in moeilijke tijden? Zen-masters blinken eerst en vooral uit in levenstevredenheid, en een hoge financiële gemoedsrust. Daarnaast vertoeven ze vaak of altijd in een optimale staat van Peace of Mind, een gevoel dat maar de helft van de zelfstandigen ervaart! Zen-masters laten minder geldzaken toe om hun leven te overheersen. Daarnaast zijn ze ook lange termijnplanners op vlak van financiën, beschikken ze over voldoende spaarreserves om een lange periode te overbruggen, en vertrouwen ze erop dat ze financieel gezien hun huidige levensstandaard kunnen doorzetten na pensionering. Al deze factoren zorgen er opnieuw voor dat de financiële gemoedsrust verbetert. Een belangrijke kanttekening hierbij: zen-masters zijn over het algemeen 10 jaar ouder. Wie al vele waters doorzwommen heeft, ervaart dus ook minder snel stress

   

  Wil je meer weten over het de cijfers van dit nieuwe onderzoek? Lees dan hier het volledige dossier. Benieuwd binnen welke categorie van de zen-test jij valt? Je kan hier de test doen.

   

   

  Deel dit artikel