Is tak 23 fiscaal aftrekbaar?

Je belegt een bepaalde som in een tak 23-product, waarvan het rendement gelinkt is aan een of meerdere fondsen. Levert dit je een fiscaal voordeel op? En welke belastingen moet je bij zo’n polis ophoesten?

impôt sur un produit de branche 23
In dit artikel

  Geniet je fiscaal voordeel bij tak 23?

  De premies die je stort in een tak 23-levensverzekering zijn niet fiscaal aftrekbaar, tenzij het gaat om pensioensparen of langetermijnsparen

  Bij pensioensparen heb je voor het aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) twee mogelijkheden:

  • Ofwel kies je voor het traditionele pensioenspaarregime: dan kun je maximaal 990 euro fiscaal voordelig storten. Dit maximum staat los van je beroepsinkomen en eventuele fiscale voordelen via een woonkrediet. De belastingvermindering bedraagt 30% op de premie.
  • Ofwel kies je ervoor om meer te storten dan 990 euro, maar met een maximum van 1.270 euro. Daarop krijg je een belastingvoordeel van 25%.

  In het langetermijnsparen wordt je maximumpremie berekend aan de hand van je inkomen. Zo kan je in 2023 maximaal € 176,40 + 6% van je netto belastbaar beroepsinkomen storten, met een absoluut plafond van € 2.350.

   

  Betaal je roerende voorheffing bij tak 23?

  Het rendement op een tak 23-product is doorgaans vrijgesteld van roerende voorheffing. Dit is een belangrijk verschil met tak 21. Daar is roerende voorheffing (30%) verschuldigd, tenzij je het kapitaal langer dan 8 jaar onaangeroerd laat of een aanvullende overlijdensdekking van 130% onderschrijft.

  Opgelet, als een tak 23-verzekering toch bepaalde garanties biedt, zoals een gewaarborgd rendement, dan is er wel roerende voorheffing verschuldigd.

   

   

  Moet je premietaks betalen op stortingen in tak 23?

  Ja, op elke storting in een tak 23-product betaal je een premietaks van 2%. De premietaks is echter niet verschuldigd als het gaat om pensioensparen.

   

  Zijn er kosten verbonden aan tak 23?

  Doorgaans betaal je op jouw tak 23-levensverzekering instap-, beheers- en uitstapkosten. Deze zijn afhankelijk van het product en de verzekeraar die jouw voorkeur wegdragen. Je betaalt dus niet bij elke verzekeraar dezelfde kosten.

   

  Lees hier meer over de Tak 23 verzekering van NN.

  Deel dit artikel