Is pensioensparen veilig?
Geen enkele financiële activiteit is totaal risicoloos, maar we kunnen gerust verklaren dat pensioensparen één van de minder gewaagde beleggingen is. Dit komt onder andere door de lange termijn waarop je aan pensioensparen doet: minstens tot je 60ste en mogelijk nog langer, tot aan je wettelijke pensioenleeftijd. Toch zijn aan bepaalde vormen van pensioensparen meer risico's verbonden dan aan anderen.
Soorten pensioensparen
Wil je aan pensioensparen doen, dan kan je kiezen tussen een pensioenspaarverzekering (bij een verzekeringsmaatschappij) en een pensioenspaarfonds (bij een bank). We zetten beide opties voor jou op een rijtje.
Pensioenspaarverzekering
Een pensioenspaarverzekering neem je bij een verzekeringsmaatschappij. Je kiest tussen twee types van pensioenspaarverzekeringen, tak 21 en tak 23, al is ook een combinatie van beide mogelijk.
Pensioenspaarverzekering tak 21:
Dit is ongetwijfeld de veiligste vorm van pensioensparen. Je geniet hierbij een gewaarborgde intrestvoet, die eventueel aangevuld wordt met een winstdeelname (als de resultaten van de verzekeraar goed zijn). Je hebt kapitaalgarantie. Je loopt dus niet het risico dat je geld verliest.
Pensioenspaarverzekering tak 23:
Hierbij investeer je via jouw pensioenspaarverzekering in één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Je krijgt zo kans op een hoger rendement dan bij tak 21, maar je loopt ook wat meer risico. Als de fondsen waarin jij belegd hebt, zwak presteren, dan kan je rendement lager uitvallen en bestaat zelfs de kans dat je geld verliest.
Je kan het beleggingsrisico dat je loopt, op verschillende manieren beperken:
- Door de lange looptijd is het risico sowieso al kleiner. Je hebt immers nog voldoende tijd om een eventuele dip te compenseren met sterkere periodes.
- Je kiest zelf in welke beleggingsfondsen je investeert. Het is belangrijk dat je beleggingsfondsen selecteert die aansluiten bij je beleggersprofiel.
- Zorg voor voldoende spreiding. Een fonds is op zich al een verzameling van verschillende activa (aandelen, obligaties, …), zodat je per definitie al een bepaalde mate van spreiding hebt. Door meerdere fondsen te kiezen, zorg je voor nog meer veiligheid.
Pensioenspaarfonds
Pensioenspaarfondsen vertonen sterke gelijkenissen met pensioenspaarverzekeringen tak 23. Een pensioenspaarfonds is immers ook een beleggingsfonds. Dat investeert in aandelen en/of obligaties en is bijgevolg onderhevig aan de schommelingen op de financiële markten. Maar net zoals bij beleggingsfondsen bestaan er verschillende soorten pensioenspaarfondsen.
- Wil je minder risico lopen, maar toch opteren voor een pensioenspaarfonds? Dan kan je kiezen voor een defensief pensioenspaarfonds, waarbij veiligheid primeert boven een hoog rendement.
- Je kan ook opteren voor een dynamisch pensioenspaarfonds: je hebt dan mogelijk uitzicht op een hoger rendement, maar het risico ligt ook hoger.
Het verschil tussen een pensioenspaarverzekering tak 23 en een pensioenspaarfonds zit enerzijds in het producttype (verzekering versus bancaire belegging) en anderzijds in de keuzemogelijkheden: bij een pensioenspaarverzekering tak 23 heb je vaak een ruimere keuze aan fondsen dan bij een pensioenspaarfonds.
Pensioensparen en faillissement van de verzekeraar
Als de verzekeraar failliet zou gaan, loop je het risico dat je je geld (gedeeltelijk) kwijt bent. Maar die kans is erg klein. Verzekeraars worden immers nauwgezet gecontroleerd door de toezichthoudende instanties binnen de financiële sector. De Nationale Bank ziet toe op de naleving van de regelgeving en de rendabiliteit van verzekeraars.
Lees hier alles wat je moet weten over pensioensparen.