En jij, hoe lang wil jij werken?

Langer leven wil ook zeggen langer werken. En die gedachte laat ons vaak terugdeinzen. Dat blijkt ook uit het vooronderzoek rond langer leven bij 1500 Belgen. De helft onder ons vindt dat we op 61 jaar genoeg gewerkt hebben, dat werd ook al opgemeten in… 2013! En zelfs wanneer we een job doen die we fysiek en mentaal aankunnen stoppen we er graag mee aan 64 jaar. Hier moeten we een mouw een passen! Hoe kunnen we lang en gelukkig werken?

Lang werken
In dit artikel

  De Belg is een gewoontedier.

  Dat wisten we al. Maar de cijfers over onze visie op de pensioenleeftijd benadrukken dit alleen maar. De leeftijd waarop we vinden genoeg gewerkt te hebben, blijft ongewijzigd sinds een onderzoek in 2013, namelijk 61 jaar. Over wie vanaf zijn 65ste gepensioneerd is, is zelfs 4⁄5 diezelfde mening toegedaan. Wie langer dan zijn 65ste moet werken, zien we in toenemende mate als ‘pechvogel’.

  Perspectief op lang en gelukkig (werk)leven?

  Zelfs wanneer we onze job fysiek en mentaal aankunnen willen we graag stoppen met werken aan 64 jaar. En dat is best verontrustend wanneer je weet dat de wettelijke pensioenleeftijd vanaf 2030 op 67 jaar zal liggen. Hoewel dit een realiteit is, vinden we dit pas aanvaardbaar als we tenminste 100 jaar oud worden!

  Hoogtijd dus om die oogkleppen af te nemen en na te denken over hoe we op een lange en gelukkige manier actief kunnen blijven, zowel privé als op de werkvloer. Denk met ons na over mogelijke oplossingen en doe mee aan de survey.

  Twijfel je of langer werken wel echt nodig is? Lees dan hier even hoe onze maatschappij vandaag evolueert.

   

   

   

  Deel dit artikel