Binnen een groepsverzekering ‘vaste bijdragen’ overstappen van tak 21 naar tak 23?

Een groepsverzekering levert werknemers een aanvullend pensioen op. Dat is interessant met het oog op een financieel onbezorgde oude dag en speelt tevens in op het feit dat we met zijn allen steeds langer leven. Binnen een groepsverzekering worden de premies geïnvesteerd tegen een gewaarborgd rendement (tak 21-levensverzekering) of in fondsen zonder kapitaal- en rendementsgarantie (tak 23-levensverzekering). Bij plannen van het type “vaste bijdragen”, in tegenstelling tot plannen van het type vaste prestatie of cash-balanceplannen, beïnvloedt de beleggingsvorm de hoogte van het uiteindelijke pensioenbedrag.

Gezien de lage interestvoeten die tak 21 de laatste jaren biedt, overwegen meer en meer werkgevers om over te stappen naar tak 23. Maar kan een werkgever zomaar beslissen om te switchen tussen tak 21- en tak 23?

groepsverzekering tak 21 naar tak 23
In dit artikel

  Ja, dat is mogelijk . Maar welke procedure moet dan gevolgd worden?

   

  Groepsverzekering: procedure om over te stappen van tak 21 naar tak 23

  De werkgever kan een groepsverzekering switchen van tak 21 naar tak 23 . Daarover is geen overleg met de sociale partners nodig. Wel dient elke aangeslotene hiermee akkoord te gaan. Iedere aangeslotene krijgt de keuze om over te gaan naar tak 23 of om in tak 21 te blijven. Nieuwe aangeslotenen na de switch worden sowieso in tak 23 aangesloten.

  Om een en ander in goede banen te leiden, wordt bij NN volgende procedure toegepast :

  1. De werknemers worden op de hoogte gebracht van de mogelijke overstap naar tak 23 en vooral van de mogelijke financiële gevolgen voor hun persoonlijke situatie (bijvoorbeeld aan de hand van een aantal rendementsprognoses) zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken.
  2. Elke werknemer kan aan de hand van een keuzeformulier aangeven of hij overstapt of niet. Als werkgever kan je 2 systemen toepassen:
   • Opt-out: als de werknemer niet antwoordt vóór een bepaalde datum, dan gebeurt de overstapt naar tak 23 automatisch. In dit systeem is het aan te bevelen om even vóór het verlopen van de deadline nog een herinnering te sturen aan de werknemers.
   • Opt-in: als de werknemer niet antwoordt vóór een bepaalde datum, dan blijft tak 21 van toepassing.
   De werkgever moet uiteraard duidelijk aangeven aan de werknemers welk systeem toegepast wordt.
  1. De keuze van de werknemer wordt bevestigd via een individuele fiche (benefit statement).

  Een overstap is definitief voor wat de bijdragen betreft die door de werkgever betaald worden. Voor de bijdragen die de werknemer zelf betaalt, kan hij steeds kiezen voor tak 21.

  Werknemers die gekozen hebben om in tak 21 te blijven, kunnen op een later tijdstip nog steeds beslissen om toch over te stappen naar tak 23.

   

  Groepsverzekering: voordelen van overstap van tak 21 naar tak 23

  Een overstap van tak 21 naar tak 23 biedt voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer:

  • De werknemer krijgt mogelijk uitzicht op een hoger rendement. Als dat rendement toch zou tegenvallen, en bijvoorbeeld slechts 1% zou bedragen of minder, dan geniet hij nog steeds de rendementsgarantie van 1,75% (in 2022).
  • Ook de werkgever geniet mogelijk van de hogere rendementen dan in tak 21, zodat hij makkelijker kan voldoen aan de rendementsgarantie. 100% zekerheid over dit rendement is er evenwel niet. De financiële markten bepalen dit.

   

  Lees hier meer over de voordelen van een groepsverzekering in tak 23.

   


  Ontdek hier hoe en waarom de groepsverzekeringen en bonuspensioenplannen van NN ook voor jouw werknemers het verschil kunnen maken.

   

  Deel dit artikel