5 redenen om voldoende cash in reserve te houden tijdens de crisis

Blindelings met uw kapitaal naar de beurs gaan houdt een aantal risico’s in. Bescherm daarom niet alleen uw kapitaal, maar ook uzelf en hou altijd nog wat cash achter de hand.

5 redenen om voldoende cash in reserve te houden
In dit artikel

  1.Leg een buffer aan

  Op de beurs beleggen houdt altijd een zeker risico in. Dat risico moet u spreiden. Als het toch misgaat, dan moet u over een zekere reserve kunnen beschikken. Deze cashbuffer stelt u in staat om een financiële tegenslag te overbruggen, zonder dat u halsoverkop beleggingen moet verkopen.

  Hou bij uw beleggingen rekening met uw globale vermogenssituatie. Die bepaalt ook welke mate van cash u moet aanhouden. Probeer in de mate van het mogelijke ook altijd te anticiperen op mogelijke uitgaven in de nabije toekomst.

  2.Verwacht het onverwachte

  Iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met materiële tegenslagen. Zorg er dan ook voor dat u daartegen financieel gewapend bent. Als uw geld vaststaat in beleggingsfondsen of op termijnrekeningen, dan brengt dat nog extra kosten met zich mee als u dat geld beschikbaar wilt maken. Denk daarbij aan de uitstapkosten en de eventuele verliezen die een fonds heeft gemaakt.

  3.Betrouw op een veilige spaarrekening

  Een traditionele spaarrekening levert u misschien niet het hoogste rendement op, maar uw geld staat er wel veilig. Bovendien biedt het Beschermingsfonds extra bescherming tot 100.000 euro. Als u bank failliet zou gaan, kunt u dus probleemloos uw geld terugvorderen.

  4.Wacht op nieuwe kansen

  Zowel de beurs als de traditionele spaarproducten (zoals een kasbon) leveren momenteel geen hoog rendement op. Kijk daarom even de kat uit de boom en wacht tot nieuwe opportuniteiten zich aanbieden. Een heropleving van de financiële markten is voor u misschien het signaal om opnieuw in te zetten op beleggingen.

  5.Neem niet te veel risico’s

  Een beleggingsportefeuille is vaak een verzameling van aandelen, obligaties, vastgoed...Die verzameling zorgt ervoor dat het risico zoveel mogelijk gespreid wordt. Daarnaast kan het echter nooit kwaad om ook wat cash achter de hand te houden. Op die manier spreidt u de risico’s nog meer en dekt u zichzelf beter in tegen een financiële crisis.

   

  Deel dit artikel