5 manieren om te sparen voor je kinderen

Je wil natuurlijk het beste voor je kind(eren). Een vliegende start met een mooi spaarpotje is dan ook zeker meegenomen. Er zijn heel wat mogelijkheden om voor je kind(eren) een bepaald kapitaal opzij te zetten. Wij geven je alvast wat inspiratie.

bbm_461170133.jpg
In dit artikel

    1. SPAARREKENING

    Via een bestendige opdracht naar de spaarrekening van je zoon of dochter, kan je al een aardig centje opzijzetten voor je oogappel. Hieraan zijn evenwel twee nadelen verbonden. Eerst en vooral is het rendement op een spaarrekening vandaag de dag verwaarloosbaar klein. Meer nog, als de inflatie in rekening gebracht wordt, verlies je nog geld. Bovendien heb je als ouder geen toegang tot de rekening als die op naam van je zoon of dochter staat. Wil je meer controle, dan open je best een extra spaarrekening op je eigen naam en stort je maandelijks het geld daarop.

    2. LEVENSVERZEKERING

    Geef je de voorkeur aan een levensverzekeringsproduct, dan heb je twee mogelijkheden: een tak 21- of een tak 23-product.

    • Tak-21-oplossingen bieden een gewaarborgde rentevoet en eventueel een winstdeelname, afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar. Soms is er enkel sprake van een kapitaalsgarantie, wanneer er geen gegarandeerd rendement geboden wordt. Ook dan is een winstdeelname mogelijk.
    • Bij tak 23-producten hangt je rendement af van de evolutie van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Belangrijk is dat de fondsen die je kiest aansluiten bij je beleggingsprofiel. Je verzekeringsmakelaar helpt je bij het bepalen van je profiel en stelt je oplossingen voor die daarbij passen. 

    Zowel in tak 21 als in tak 23 heb je de mogelijkheid om een eenmalige premie te storten of om op regelmatige basis (maandelijks, trimestrieel, halfjaarlijks, jaarlijks …) stortingen te doen. Door regelmatig een bedrag te storten, beperk je het beleggingsrisico dat je in tak 23 loopt. Want als de koers van een fonds gedaald is, dan kan je de volgende keer goedkoper instappen: je krijgt dan immers meer eenheden voor hetzelfde bedrag. 

    Kies je voor tak 21, denk dan goed na over de einddatum van de polis. Op welke leeftijd wil jij het geld aan je kind(eren) cadeau doen? Bij tak 23 is er meestal geen einddatum bepaald. Een belegging in tak 23 moet je dan ook vooral op langere termijn zien (minstens 8 jaar).

    3. BELEGGINGSFONDS

    Je kan ook investeren in een beleggingsfonds, zonder verzekeringsjasje. De modaliteiten (uitstapkosten, einddatum van het fonds) hangen af van fonds tot fonds.

    4. SPAAR- EN VERZEKERINGSPRODUCTEN VOOR KINDEREN

    De meeste financiële instellingen (banken en verzekeraars) bieden ook spaar- en verzekeringsproducten voor kinderen aan. Zo kan je investeren in daartoe bedoelde spaarplannen of een levensverzekeringen. Wat die laatste betreft, kan je makelaar je wegwijs maken in het aanbod op de markt. Hou er wel rekening mee dat de fiscaliteit tussen bank- en verzekeringsproducten verschilt.

    5. VRUCHTGEBRUIK

    Een laatste oplossing bestaat in de combinatie naakte eigendom-vruchtgebruik bij vastgoed. Zo kan je jouw kind(eren) de naakte eigendom van je huis schenken, terwijl jij zelf het vruchtgebruik behoudt. Zo kan je levenslang in je huis blijven wonen. Nadat jij (en je partner als die mede-eigenaar is) overleden zijn, worden je kinderen automatisch volle eigenaar van de woning zonder successierechten te moeten betalen.


    Bekijk hier de verzekeringsoplossingen van NN om je kinderen financieel te steunen.

    Deel dit artikel