Wil je maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen met antwoorden op kapitale vragen rond onderwerpen die jij kiest zoals pensioen, successie en langer leven?
Wat gebeurt er met een groepsverzekering bij overlijden?
16/07/2025
Wat gebeurt er met een groepsverzekering bij overlijden?
Krijg jij van je werkgever een groepsverzekering? Dan kan je rekenen op een extra spaarpotje wanneer je met pensioen gaat. Maar wat gebeurt er met je groepsverzekering als je overlijdt vóór je pensionering? Wie heeft recht op het kapitaal? En moet er erfbelasting betaald worden?
In dit artikel
Groepsverzekering met of zonder overlijdensdekking
Om zorgeloos op pensioen te kunnen gaan, spaar je best voor een aanvullend pensioen. Doet je werkgever dat voor jou via een groepsverzekering (en betaal jij al dan niet zelf een deel van de premie), dan is dat leuk meegenomen. Maar wat als je plotseling overlijdt? Als dit in het contract voorzien is, wordt in dat geval het opgebouwde spaartegoed uitgekeerd aan de begunstigden die in de groepsverzekering zijn aangeduid. De uitkering gebeurt wel enkel als je op het moment van overlijden nog in dienst bent bij de betrokken werkgever. Gaat het om groepsverzekeringen bij vroegere werkgevers, waarvoor al een tijdje geen premies meer betaald worden, dan volgt er geen uitkering naar aanleiding van je overlijden.
Een groepsverzekering kan naast pensioenopbouw ook een aanvullende overlijdensdekking bevatten. Hierbij ontvangen de nabestaanden een extra kapitaal als financiële bescherming.
Uitbetaling groepsverzekering bij overlijden: hoeveel belasting betaal je?
Wettelijke belastingen en inhoudingen op overlijdenskapitaal
RIZIV-bijdrage
Van het verzekerde overlijdenskapitaal (plus de winstdeelnames) wordt een Riziv-bijdrage van 3,55% afgehouden. Deze afhouding valt weg als de begunstigde niet de echtgeno(o)t(e) van de verzekerde is.
Solidariteitsbijdrage
Je betaalt een solidariteitsbijdrage met een variabel percentage: 0-2%. Deze afhouding valt weg als de begunstigde niet de echtgeno(o)t(e) van de verzekerde is.
Standaardbelasting
Het verzekerde overlijdenskapitaal is eveneens onderhevig aan een belasting. Hoeveel bedraagt die?
Belasting op het gedeelte gefinancierd met premies betaald door de werkgever:
Als de werknemer een volledige loopbaan (45 jaar) opgebouwd heeft en tot op het einde actief gebleven is: 10% + gemeentelijke opcentiemen
Geen volledige loopbaan:
Vóór 66 jaar: 16,5% + gemeentelijke opcentiemen
Vanaf 66 jaar:
16,5% + gemeentelijke opcentiemen als de verzekerde niet actief gebleven is tot zijn 66ste.
10% + gemeentelijke opcentiemen als de verzekerde wel actief gebleven is tot zijn 66ste.
Belasting op het gedeelte gefinancierd met persoonlijke bijdragen van de werknemer:
16,5% (+ gemeentelijke opcentiemen) op de premies betaald door de werknemer vóór 1993.
10% (+ gemeentelijke opcentiemen) op de premies betaald door de werknemer vanaf 1993.
De winstdeelnames zijn vrijgesteld van deze belasting, op voorwaarde dat ze samen met het kapitaal uitgekeerd worden.
Betaal je erfbelasting op de groepsverzekering?
In bepaalde gevallen moet je erfbelasting betalen op het overlijdenskapitaal van een groepsverzekering.
Erfbelasting is niet verschuldigd wanneer de begunstigde de overlevende echtgeno(o)t(e) is of een kind/kinderen jonger dan 21 jaar.
Is de begunstigde niet de overlevende echtgeno(o)t(e) of een kind/kinderen jonger dan 21 jaar? Dan moet er wel erfbelasting betaald worden. Hoeveel die precies bedraagt, hangt af van gewest tot gewest, de omvang van de erfenis en de lijn van verwantschap tussen de overledene en de begunstigde.
Het is alleszins belangrijk om op regelmatige basis te controleren of de begunstigingsclausules nog overeenstemmen met je actuele wensen. Levensgebeurtenissen zoals een huwelijk, echtscheiding of hertrouwen kunnen significante implicaties hebben voor de oorspronkelijke begunstigingsregeling. Ook de geboorte van een kind kan een ideaal moment zijn om begunstigingsclausules te herbekijken. Stel dat je oorspronkelijk je twee kinderen als begunstigde vermeld had, met als omschrijving ‘Pierre en Lise’. Als er enkele jaren later nog een derde kind geboren wordt en je wijzigt de clausule niet, dan zal je laatstgeborene niks krijgen als jij overlijdt.
Als begunstigingsclausules jarenlang ongewijzigd blijven, bestaat de kans dat ze niet langer correct zijn en dat het overlijdenskapitaal niet aan de juiste persoon uitgekeerd wordt.