Stijging wettelijke pensioenleeftijd tot 66 jaar: welke impact heeft dit op aanvullende pensioenplannen?

Sinds 1 januari 2025 is de wettelijke pensioenleeftijd verhoogd tot 66 jaar. Welke gevolgen heeft deze wijziging voor de aanvullende pensioenplannen voor zelfstandigen en werknemers?

129944687_20.jpg
In dit artikel

    De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd gebeurt in fasen. Vanaf 2030 zal de wettelijke pensioenleeftijd 67 jaar bedragen. Dit maakt dat de leeftijd waarop je met wettelijk pensioen kan gaan, verschilt naargelang je geboortejaar.

    Je geboortedatum

    Je wettelijke pensioenleeftijd

    vóór 01/01/1960

    65 jaar

    van 01/01/1960 tot en met 31/12/1963

    66 jaar

    vanaf 01/01/1964

    67 jaar

     

    Ook de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan, zijn aangepast.

    Leeftijd waarop je met vervroegd pensioen kan gaan

    Vereiste duur van je loopbaan

    60 jaar

    44 jaar

    61 of 62 jaar

    43 jaar

    63, 64 of 65 jaar

    42 jaar

     

    Daarnaast heeft de nieuwe wettelijke pensioenleeftijd ook een invloed op de aanvullende pensioenen.

     

     

    Impact op aanvullende pensioenplannen voor zelfstandigen

    We maken een onderscheid tussen de gevolgen voor een Individuele Pensioentoezegging (IPT), een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

     

    Individuele Pensioentoezegging (IPT) en Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

    • De datum van uitkering wordt verschoven naar de nieuwe wettelijke pensioenleeftijd. Ook de leeftijdsvoorwaarde voor het fiscale gunsttarief (10%) bij uitkering wordt aangepast. Voortaan moet je minstens tot 66 jaar effectief actief gebleven zijn om hiervoor in aanmerking te komen, behoudens een eventuele uitkering op een eerdere leeftijd en een volledige pensioenloopbaan.
    • Je kan in die bijkomende periode extra bijdragen storten, waardoor ook het eindkapitaal hoger zal liggen dan aanvankelijk voorzien. Maar dit heeft een impact op de berekening van de 80%-regel. Je laat dus best berekenen door je makelaar hoeveel premie je mag storten.
    • Voorziet je IPT in een gewaarborgde intrestvoet (tak 21), dan is het mogelijk dat die intrestvoet voor de bijkomende periode aangepast wordt.

     

    Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) 

    • De nieuwe wettelijke pensioenleeftijd wordt automatisch toegepast. De uitkering van je VAPZ zal dus uitgesteld worden.
    • Je kan extra premies storten tijdens de verlengingsperiode, zodat ook je eindkapitaal hoger wordt.

     

     

    Impact op aanvullende pensioenplannen voor werknemers

    • De datum van uitkering wordt uitgesteld naar de nieuwe wettelijke pensioenleeftijd. Ook de leeftijdsvoorwaarde voor het fiscale gunsttarief (10%) bij uitkering wordt aangepast. Voortaan moet de werknemer minstens tot 66 jaar effectief actief gebleven zijn om hiervoor in aanmerking te komen, behoudens een eventuele uitkering op een eerdere leeftijd en een volledige pensioenloopbaan.
    • Het is mogelijk om in die extra periode bijkomende bijdragen te storten (zowel door de werknemer als de werkgever). Dit zal het eindkapitaal van de groepsverzekering verhogen, maar heeft mogelijk een invloed op de berekening van de 80%-regel. De impact verschilt naargelang het type groepsverzekering: vasteprestatieplan, vastebijdragenplan of cash balanceplan.
    • Biedt de groepsverzekering een gewaarborgde intrestvoet (tak 21), dan bestaat de kans dat die voor de extra periode herzien wordt.
    • Wat de aanvullende waarborgen, zoals arbeidsongeschiktheid en overlijden betreft, is het mogelijk dat deze verlengd worden. Verzekeraars en werkgevers hanteren hierbij hun eigen strategie.

     

    Lees meer over de oplossingen van NN voor een aanvullend pensioen voor zelfstandigen en werknemers.

     

    Deel dit artikel