Groepsverzekering: wat is een cash balanceplan?

In het kader van een groepsverzekering wordt al eens gesproken over ‘cash balance’. Wat houdt dit begrip precies in?

cash balance
In dit artikel

  Bij een groepsverzekering van het type cash balance bepaalt de werkgever welk aanvullend pensioenkapitaal de medewerkers van het bedrijf van hun pensioenplan mogen verwachten. Daartoe legt de werkgever een bijdrage vast, alsook een rendement.

  Een cash balanceplan houdt op die manier het midden tussen een vasteprestatieplan en een vastebijdragenplan. Net zoals bij een vasteprestatieplan engageert de werkgever zich ertoe om op de eindvervaldag van de groepsverzekering een bepaalde prestatie te leveren (de uitkering van een kapitaal of rente die overeenkomt met de kapitalisatie van de bijdragen tegen het vooropgestelde rendement). En naar analogie met een vastebijdragenplan betaalt de werkgever vaste premies.

   

  Wat zijn de voordelen van een cash balanceplan?

  Een cash balanceplan biedt de volgende voordelen:

  • De werkgever kiest vrij de bijdrage (premie) die hij wil betalen, alsook het rendement dat hij zijn medewerkers belooft. Als werkgever weet je dus perfect waartoe je je engageert.
  • Als het rendement van het cash balanceplan het beloofd rendement overstijgt, kan de werkgever dit saldo gebruiken voor toekomstige premiebetalingen of voor het financieren van de wettelijke rendementsgarantie. Opgelet, als het rendement lager uitvalt dan het door de werkgever beloofd rendement, dan moet die het verschil bijpassen.
  • Je hebt de keuze tussen een breed gamma aan beleggingsfondsen, van defensieve tot dynamische. Ook als je meer duurzame accenten wil leggen in het beleggingsbeleid, kan je hierop inspelen door de keuze van bepaalde beleggingsfondsen.
  • De administratie voor de werkgever is beperkt.
  • Het is mogelijk om een cash balanceplan te integreren in een cafetariaplan, zodat medewerkers zelf kunnen beslissen over de verdeling van de premie over bepaalde waarborgen (zoals een overlijdensdekking of arbeidsongeschiktheidswaarborg).
  • Bijkomend geniet de werknemer van het wettelijke rendement op de premies.

  Net zoals bij andere groepsverzekeringen zijn de premies voor de werkgever fiscaal aftrekbaar.

   

  Ontdek hier het cash balanceplan van NN.

   

  Deel dit artikel