Wat is de rol van het wettelijk pensioen volgens de Belg?

Moet het wettelijk pensioen ons een comfortabel leven geven of enkel essentiële uitgaven dekken en ons uit armoede houden? Dat is de vraag die levensverzekeraar NN aan 1025 Belgen stelde. Hieronder ontdek je de resultaten van de studie in een notendop.

blog_samenvatting_1_kv_2.png
In dit artikel

  Wat moet de rol van het wettelijk pensioen zijn volgens de Belg?

  • De helft van de Belgen ziet het als een manier om hen uit armoede te houden (12%) of om te garanderen dat we de essentiële zaken in het leven kunnen kopen (38%).
  • Voor de andere helft dient het om een comfortabel leven te kunnen leiden (49%), in lijn met de levensstandaard voor pensionering.
  • 58% van de ambetenaren zien het wettelijke pensioen meer als een manier om een comfortabel leven te leiden, in lijn met de levensstandaard voor pensionering. Aangezien ambtenaren geen aanspraak kunnen maken op een aanvullend pensioen, en dus in grotere mate afhankelijk zijn van het wettelijk pensioen, is het logisch dat zij hier meer op rekenen dan anderen.
  • Bij jongeren zien we het tegenovergestelde, zij zien het wettelijke pensioen meer dan andere groepen als een manier om mensen uit armoede te houden (18%).

  Hoeveel heb je nodig voor een comfortabel pensioen?

  • Volgens de Belgen heb je maandelijks een wettelijk pensioen van 1800 euro netto nodig om een comfortabel leven te leiden na pensionering, in lijn met de levensstandaard voor pensionering.
  • Om te vermijden dat iemand in armoede belandt, is er volgens de Belgen 1000 euro per maand nodig.
  • Om de essentiële uitgaven te kunnen bekostigen stijgt dat naar 1200 euro.

  Kiest de Belg voor aanvullend pensioen of loonsopslag?

  De respondenten kregen het volgende dilemma voorgelegd: stel dat je van je werkgever mag kiezen tussen een loonsopslag of diezelfde opslag maal 2 of 3 voor je pensioenplan, wat zou je doen?

  • 38% zou voor een onmiddellijke loonsopslag gaan.
  • 50% kiest voor de stijging van het aanvullend pensioen[1].

  En nu?

  NN gaat ervan uit dat de Belgen, en al zeker werknemers of zelfstandigen, niet volledig op het wettelijk pensioen mogen rekenen om een comfortabel leven te kunnen leiden na pensionering.

  “Ik pleit voor een verbreding (zoveel mogelijk mensen van een aanvullend pensioen laten genieten) en verdieping (een voldoende hoog aanvullend pensioen voor iedereen) van het aanvullend pensioen. Een goede combinatie tussen het wettelijk en aanvullend pensioen blijft immers belangrijk. Enkel zo kan het pensioen betaalbaar blijven voor de volgende generaties. Het wettelijk pensioen moet dan vooral volstaan om basiskosten te dekken. Het aanvullend pensioen zorgt voor een comfortabel leven. Op die manier spreid je verantwoordelijkheid over verschillende actoren en leg je minder druk op de overheid en de komende generaties. Het is aan het beleid om nu met een duurzaam en realistisch plan te komen, ” verklaart Jan Van Autreve, CEO van NN Belgium.

  Wil je meer weten?

   

  [1] N = 508.

  Meer weten over pensioensparen?

  Deel dit artikel