Waaruit bestaat uw fiscale aftrekkorf in 2019?

Een gemiddelde Belg betaalt veel belastingen. Toch bestaan er heel wat mogelijkheden om minder belastingen te betalen. Sparen en investeren in een huis, je pensioen of je toekomst, wordt door de overheid gestimuleerd. Op verschillende manieren kun je zo belastingen besparen.

bbm_153472907_7.jpg
In dit artikel

  Langetermijnsparen

  De fiscale aftrekkorf bestaat uit

  • een federale korf voor het langetermijnsparen
  • gewestelijke belastingvoordelen voor de eigen woning

  De bedragen van de woonbonus (voor zover nog van toepassing) worden eerst afgetrokken om het bedrag te bepalen dat in aanmerking komt voor het federale langetermijnsparen.

  Als de fiscale korf volledig gevuld is met het fiscale voordeel voor de eigen woning, is er geen fiscale ruimte om fiscaal voordeel te halen uit het langetermijnsparen. Het heeft dan fiscaal geen zin om ook aan langetermijnsparen te doen. Omgekeerd betekent dit ook dat wanneer het hypothecair krediet (bijna) is afbetaald er terug fiscale ruimte vrijkomt voor het langetermijnsparen. Zorg ervoor altijd dat deze fiscale korf ook na de afbetaling van je hypothecair krediet gevuld blijft, zodat je belastingvoordeel blijft genieten. Je financieel adviseur kan je hierbij helpen.

  Woonbonus

  Hoe de belastingvermindering wordt berekend en de voorwaarden ervan hangt af van

  wanneer je de hypothecaire lening heeft afgesloten (vanaf 2015 zijn de gewesten verantwoordelijk voor de woonbonus).

  • het Gewest waar je woont (en niet in welk Gewest de woning ligt).
  • de kapitaalaflossingen en intresten van een hypothecair krediet
  • de premies van de schuldsaldoverzekering voor je hypotheeklening

  Hoe dit precies in elkaar zit, verwijzen we graag naar de volgende artikels.

   

  Zorg ervoor altijd dat deze fiscale korf ook na de afbetaling van jouw hypothecair krediet gevuld blijft, zodat je belastingvoordeel blijft genieten.

   

  Langetermijnsparen niet gekoppeld aan een hypothecaire lening

  Sloot je geen hypothecair krediet af of is deze (bijna) afbetaald, dan komt er heel wat fiscale ruimte vrij en zit je in het systeem van het langetermijnsparen. In de fiscale korf van het langetermijnsparen kunnen namelijk ook premies van andere levensverzekeringen ondergebracht worden of kapitaalaflossingen van een krediet voor een tweede woning. Ook als je aan langetermijnsparen doet via een beleggingsverzekering, geniet je van een fiscale vrijstelling op de betaalde premies.

  Genieten van de woonbonus en het langetermijnsparen

  Een combinatie van woonbonus en langetermijnsparen is mogelijk, maar in de praktijk (en vooral voor leningen van voor 2015) zal het fiscaal voordeel voor de eigen woning meestal volstaan om de volledige korf op te vullen. Je zal dus zelden beiden kunnen combineren. Je financieel adviseur kan je hierbij helpen.

  Pensioensparen

  Volledig los van de korf langetermijnsparen en de woonbonus, staat de korf pensioensparen. Je fiscaal voordeel hangt ook niet af van je belastbaar inkomen, maar bedraagt een percentage van de gestorte premie.

  Tweede pijler

  Volledig los van de korf langetermijnsparen (met de woonbonus) en de korf pensioensparen, komt de korf tweede pijler.

  Voor werknemers is dit de eigen bijdrage van de werknemer aan het aanvullend pensioen (2e pijler).

  Voor zelfstandigen is dit:

  • Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).
  • De Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen met een vennootschap
  • De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) voor zelfstandigen die zonder vennootschap werken (Nieuw! pas vanaf aangiftejaar 2019 (inkomsten 2018).

  Je kan dus al deze fiscaal voordelige vormen van sparen combineren


  Waarom is sparen en beleggen bij NN echt iets voor jou?

  Deel dit artikel