Tijd als bondgenoot voor een sterkere mentale gezondheid

In het kader van de groeiende levensverwachting krijgen we als samenleving een unieke kans om ons welzijn en onze levenskwaliteit te verbeteren. We hebben meer tijd dan ooit tevoren, maar hoe benutten we die tijd op een manier die onze mentale en emotionele gezondheid ten goede komt?

tijd_als_bondgenoot
In dit artikel

  De toename van tijdsdruk tijdens actieve loopbaan

  In onze samenleving worden we verwend met een lange periode van pensionering, die nu al gemiddeld 22 jaar duurt. Maar benutten we deze extra tijd wel op de juiste manier?

  België staat opvallend genoeg op de 88ste plaats in een lijst van 121 landen als het gaat om het aantal daadwerkelijk gewerkte jaren. De stijgende levensverwachting heeft de noodzaak verhoogd om voldoende te sparen voor de extra pensioenjaren, een uitdaging die niet iedereen aankan. Dit creëert extra druk tijdens de actieve loopbaanjaren.

  Bovendien worden we geconfronteerd met extra zorgtaken als gevolg van later ouderschap en een vergrijzende bevolking. Dit heeft geleid tot de term 'sandwich-generatie', verwijzend naar volwassenen die worden geplet tussen de zorg voor hun kinderen en hun ouders. Deze uitdagingen hebben een aanzienlijke impact op de loopbaan, pensioensparen en het algemeen welzijn van mensen.

   

  De strijd met tijd

  Met de toenemende druk in onze leven is het niet verrassend dat we worstelen met tijdsbeheer en vermoeidheid. En dit ga je niet vlug delen met anderen. Zeker als zelfstandige wil je niet dat je klanten dit weten. Het maakt je immers kwetsbaar. Als zelfstandige ondernemer ben je het middelpunt van je bedrijf, en jouw tijd en energie zijn je meest waardevolle middelen. Amper twee derde van de werkende Belgen heeft een goed evenwicht tussen werk en privé. Daarnaast kan 42% van de actieve Belgen onvoldoende tijd vrijmaken voor wat echt belangrijk is in het leven. Dit gebrekkige tijdsbeheer is deels de oorzaak van het feit dat we dubbel zoveel zeer gestresste werkenden hebben als Nederland en Spanje.

  Bovendien lijkt onze cultuur van 'altijd druk zijn' en 'weinig slaap nodig hebben' niet te helpen. Een bezig schema wordt vaak gezien als een teken van competentie en succes. Deze normen en waarden kunnen ondernemers in een vicieuze cirkel doen terechtkomen van niet kunnen ontkoppelen en uitputting. Het resultaat? We zoeken naar snelle oplossingen in plaats van tijd te investeren in onze mentale gezondheid.

   

  Voordelen van de stijgende levensverwachting

  Maar het hoeft niet zo te zijn. Je kan tijd in je voordeel gebruiken. Wel is het van cruciaal belang om een nieuw perspectief op tijd en langleven te ontwikkelen. We pleiten voor langere loopbanen, maar op een gezonde en duurzame manier. Het doel moet zijn om mentaal en fysiek gezond te blijven gedurende een langere actieve carrière, in plaats van ons leven te comprimeren in een kortere werkperiode gevolgd door lange periode van pensionering.Veel zelfstandigen en werknemers zijn voorstander van dit idee, met de wens om regelmatig preventieve loopbaanonderbrekingen te nemen en pensioenjaren in te ruilen voor meer tijd en flexibiliteit tijdens hun carrière. Het is een roep naar de overheid voor een andere aanpak van werk en pensioen.

   

  Zelfstandigen hebben een streepje voor

  Zelfstandige ondernemers hebben het voordeel dat ze hun loopbaan op een flexibelere manier kunnen inrichten dan hun loontrekkende collega's. Gebruik de extra tijd die een langere levensverwachting biedt om je carrière anders in te richten. Het gaat niet alleen om langer werken, maar om slimmer werken. Het gaat om het creëren van een leven dat minder stressvol is en meer kwaliteit heeft, zonder daarvoor te hoeven wachten tot je pensioen.

   

  Deel dit artikel