In plaats van in te boeten op comfort moeten de excessen eruit

De Belg is verdeeld over de rol van het wettelijk pensioen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van levensverzekeraar NN bij 1025 Belgen. 1 op 2 vindt dat het wettelijk pensioen essentiële uitgaven moet dekken of mensen uit armoede moet houden. De andere helft vindt dat het wettelijk pensioen ons een comfortabel leven moet geven, in lijn met de levensstandaard voor pensionering. Rik, 67 jaar, geeft zijn kijk op de zaak.

blog_rik_-_pensioen_1_kv.png
In dit artikel

  Rik is 67 en geniet sinds twee jaar van zijn pensioen. Voor hem is de rol van het wettelijk pensioen alvast duidelijk: “Wie jarenlang een actieve loopbaan heeft gehad, verdient een wettelijk pensioen dat meer dekt dan alleen essentiële zaken.”

  Maar er is nood aan nuance: “Wat voor de ene een comfortabel leven is, is dat voor de andere misschien niet. Vandaag is het netto pensioen gemiddeld 66 procent van het inkomen dat je voordien had[1]. Je moet voor jezelf uitmaken of dat volstaat om je levensstandaard van voor pensionering te behouden. Indien niet, leg je best de nodige spaarreserves aan.”

  Toch wringt het schoentje voor Rik: “Wanneer het over de groeiende pensioenkosten gaat, wijzen alle vingers in de richting van de vergrijzing. Maar er zijn nog andere zaken die moeten aangepakt worden. 87% van de ambtenaren ontvangt vandaag een netto pensioen van € 1500, slechts 20% van de werknemers kan daarop rekenen, wie in zijn leven altijd als zelfstandige heeft gewerkt, mag zo’n bedrag al zeker vergeten. In plaats van in te boeten op comfort, moeten we eerst te gulle pensioenen voor de ambtenaren die het hoogste in rang staan inperken of hen in elk geval extra stimuleren om langer te werken.”

  Zelf kon Rik niet rekenen op een rijkelijk aanvullend pensioen: “Daarom dat ik ook de derde en de vierde pijler heb ingezet. Vooral die laatste wordt naarmate mijn pensioen vordert belangrijker voor mij.  Dankzij de spreiding kan ik wel degelijk genieten van een comfortabel pensioen. Ik kan het iedereen aanraden.”

  Wil je meer weten?

  Deel dit artikel