“Het wettelijk pensioen moet eerst de essentie coveren, dan pas comfort”

De Belgen zijn verdeeld over de rol van het wettelijk pensioen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de levensverzekeraar NN bij 1.025 Belgen. 1 op de 2 mensen vindt dat het wettelijke pensioen de noodzakelijke uitgaven moet dekken of hen uit armoede moet houden. De andere helft vindt dat het wettelijk pensioen ons moet voorzien van een comfortabel te leven, in lijn met de levensstandaard vóór pensionering. Maxime, 26 jaar, geeft zijn mening over de kwestie en hoe hij zijn toekomstig pensioen ziet.

blog_maxime_kv.png
In dit artikel

    Maxime, 26 jaar, werkt al een paar jaar in de dienstensector. Voor iemand van zijn leeftijd lijkt pensioen nog heel veraf, maar hij neemt het onderwerp serieus: “Voor mij is het pensioen een erkenning van de staat voor onze bijdrage aan de maatschappij tijdens onze loopbaan. Het wettelijk pensioen moet voor mij in eerste instantie de basisbehoeften dekken. De andere pijlers zorgen voor een comfortabel leven. Iedereen moet investeren en plannen voor zijn eigen comfort.”

    Er zijn wel nog een aantal uitdagingen voor het Belgische pensioenstelsel, vooral de ongelijkheid moet volgens Maxime aangepakt worden: “De verschillen in pensioenen tussen zelfstandigen, werknemers en ambtenaren zijn enorm. Er zijn maar weinig werknemers of zelfstandigen die op een pensioen kunnen rekenen als dat van ambtenaren, terwijl ze vaak minstens even hard of harder hebben gewerkt. Ambtenaren dragen uiteraard meer af. Maar de ongelijkheid blijft wel. Ons pensioensysteem moet herzien worden, zodat het voor iedereen gelijker en eerlijker wordt.”

    Maxime startte nog maar recent met werken, maar hoopt wel te kunnen rekenen op een mooi aanvullend pensioen: "Ik ben me al heel vroeg gaan interesseren in mijn financiën. Zodra ik gestart ben met werken, heb ik me verdiept in de verschillende pijlers. Op dit moment zet ik in op pensioensparenen een groepsverzekering. Dit vul ik verder aan met persoonlijke investeringen. Het helpt natuurlijk dat ik interesse heb in financiële zaken. Ik hoop in elk geval dat het later zal lonen en ik na vele jaren werken kan genieten van een comfortabel pensioen.”

    Wil je meer weten? 

    Deel dit artikel